Valerie Ciolos, sotia primului ministru, a cantat sambata seara la Oradea, promovand „Cumintenia Pamantului”
Cultura

Valerie Ciolos, sotia primului ministru, a cantat sambata seara la Oradea, promovand „Cumintenia Pamantului”

Sotia primului ministru, Valerie Ciolos, sub numele de scena Yohanna Grace, a cantat sambata seara, timp de 30 de minute, pe scena Casei de Cultura din Oradea, cateva piese de pe singurul album din cariera sa, „Grace” Ea a fost prezenta la Oradea, pentru cateva zile, pentru a promova campania de strangere de fonduri pentru sculptura lui Constantin Brancusi, „Cumintenia Pamantului”, anunta Digi 24.

Cei prezenți în sală au rămas impresionați, in cele 30 de minute, de calitățile artistice ale Yohannei Grace, despre care spuneau că nu o cunosc, ramanand mirati cand au aflat ca este sotia premierului Dacian Ciolos

„Este o pasiune din copilărie, am avut ocazia să o practic de când eram mică, din adolescenţă, apoi am crescut şi odată cu studiile am lăsat-o deoparte. Încercările vieţii, am dat la un moment de greu şi a trebuit să găsesc ceva cu care să mă hrănesc şi atunci am regăsit această pasiune”, a spus Valerie Cioloş, potrivit Digi24.

Valerie Ciolos a explicat si de ce a ales sa se implice in campania de strangere de fonduri pentru „Cumintenia Pamantului”: „Brancusi ca si om pe mine ma face sa vibrez, ce este el, de unde a plecat, avea maini de taran, a plecat din materie bruta si a creat ceva foarte rafinat.”

Cumințenia pământului este o sculptură realizată de Constantin Brâncuși care este clasată în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural național. Sculptura prezintă o femeie concentrată asupra ei însăși sugerând o filosofie a lui Brâncuși anterioară creștinismului. Este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii.

A fost expusă inițial în 1910 la Muzeul Național de Artă al României, stârnind reacții contradictorii, dar în cele din urmă a fost acceptată.

Sculptura este în prezent evaluată la cca. 20 milioane de euro. Face parte dintr-o colecție bucureșteană privată, dar a fost scoasă la vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să își exercite dreptul de preemțiune. După prima rundă de negocieri, Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, nu a înaintat nicio ofertă. Există încă 6 cumpărători dispuși să achiziționeze sculptura dacă guvernul român decide să nu o cumpere.

Guvernul României și Ministerul Culturii au lansat oficial în luna mai a anului 2016 campania  „Brâncuși e al meu”, campanie de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”. Campania desfășurată până la data de 30 septembrie 2016 a pus la dispoziție un site dedicat brancusiealmeu.ro si a avut ca scop atragerea contribuțiilor românilor interesați de recuperarea patrimoniului național, achiziția operei realizându-se printr-un efort conjugat al statului român și al centățenilor: suma de 5 milioane de euro alocată de Guvern și o suma de 6 milioane de euro necesară a fi colectată cu ajutorul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și juridice. Conform datelor furnizate de același site prin intermediul platformei de socializare Facebook, până la data de 30 septembrie, suma totală strânsă din donații a fost în valoare de 1,163,034 euro.

Foto: Digi24

Ne găsiți și pe Google News