Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele liderului Rusiei, Vladimir Putin, pentru răpirea copiilor ucraineni.
În admiterea cererii de acuzare de către procurorul ICC, un complet de judecători a fost de acord că există „motive rezonabile” să creadă că Putin și comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, poartă responsabilitatea pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni.
Mandatele sunt primele emise de CPI pentru crime comise în războiul din Ucraina și este una dintre rarele ocazii în care instanța a emis un mandat pentru un șef de stat în exercițiu, punându-l pe Putin în compania liderului libian Muammar Gaddafi și a președintelui sudanez Omar al-Bashir.
Nu este clar câți copii au fost luați din Ucraina de forțele ruse. Luna trecută, Yale Humanitarian Research Lab a publicat un raport în care susținea că cel puțin 6.000 de copii din Ucraina au fost trimiși în taberele de „reeducare” rusești în ultimul an. Într-o declarație de vineri, procurorul ICC, Karim Khan, a declarat: „Incidențele identificate de biroul meu includ deportarea a cel puțin sute de copii luați din orfelinate și case de îngrijire a copiilor”.
Khan a spus că mulți dintre copii au fost puși spre adopție în Rusia și că Putin a emis un decret prin care se accelerează acordarea cetățeniei ruse copiilor, făcându-i mai ușor de adoptat.
Kremlinul a sfidat anunțul Curti Penală Internaționale
„Deciziile instanței penale internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, pe canalul său Telegram. „Rusia nu este parte la statutul de la Roma al curții penale internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.
Lvova-Belova a declarat presei ruse că mandatul de arestare reflectă „apreciere” pentru munca ei „de a ajuta copiii țării noastre, că nu-i lăsăm în zona de război, că îi scoatem”.
Ucraina a salutat decizia CPI ca o piatră de hotar de-a lungul drumului de a trage Moscova la răspundere pentru brutalitatea invaziei sale.
„Lumea a primit un semnal că regimul rus este criminal și că conducerea și oamenii lui vor fi trași la răspundere”, a declarat procurorul general al țării, Andri Kostin, pe rețelele de socializare.
Ne găsiți și pe Google News