Ce este un multicooker și ce avantajare aduce în bucătăria ta?
Diverse

Ce este un multicooker și ce avantajare aduce în bucătăria ta?

După atâția ani de când a devenit tot mai popular, probabil că ai auzit deja de multicooker, botezat de mulți și ca un robot de bucătărie, deși, în ciuda multiplelor sale funcții, nu este un robot.

Ce este un multicooker?

Simplificat, un multicooker este o oală sub presiune electrică. Acest lucru înseamnă că are o supapă de siguranță care nu permite deschiderea oalei cât timp are presiune în interior. Dar, pe lângă faptul că este o oală sub presiune, am spus că este o oală multifuncțională (de aici și confuzia cu un robot de bucătărie), ce alte funcții mai are? Există multe modele pe piață, dar cel mai des întâlnite sunt cele care sunt totodată și slow cooker, cu care poți face iaurt, cu ajutorul cărora poți găti orez și au, adesea, o funcție integrată de sauté sau stir-fry.

Un slow cooker este un mod super sănătos de a găti, dar unul dintre defectele sale este că majoritatea modelelor de slow cooker nu permit funcția de rumenire sau coacere. Prin urmare, trebuie să mai murdărim și alte vase, moment în care aparatul nu mai îndeplinește una dintre cele mai importante premise ale sale, și anume că este ușor de gătit și nu pătează foarte mult.

Ei bine, cu un multicooker nu vei avea această problemă. Poți rumeni carnea, puiul sau chiar să prăjești orezul cu usturoi înainte de a-l pune în funcția slow sau presiune. De precizat că această funcție se face fără capac (unele modele vin totuși cu un capac de sticlă și poți găti saute sau face stir-fry cu acesta).

Există două moduri de a elibera presiunea într-un multicooker

Automată: aceasta se face de către multicooker-ul însuși și durează de obicei între 10 și 20 de minute. Trebuie să ții cont de faptul că, în acest timp, alimentele continuă să se gătească, așa că pentru o ciorbă, o tocăniță, un sos etc. această opțiune este valabilă.

Manual: în acest caz, cu ajutorul unui prosop pentru a nu te arde, poți elibera manual aburul și, în câteva minute, vasul poate fi deschis. Acest lucru este perfect pentru legume, orez sau paste, deoarece nu dorești să prelungești prea mult timpul de gătire. Reține că acest lucru nu este recomandat pentru ciorbe (acestea au prea mult lichid și pot continua să fiarbă, așa că, în acest caz, este mai bine să lași oala să elibereze automat toată presiunea).

Care sunt avantajele unui multicooker?

Te ajută să nu murdărești multe vase, oale și tigăi, este foarte rapid și consumă foarte puțină energie. Se risipește foarte puțin dacă este într-o oală sub presiune pentru că este atât de rapidă încât, chiar dacă într-o oală clasică mâncarea durează mult timp să se gătească, durează foarte puțin același fel de mâncare în multicooker. Ca să îți faci o idee: un papricaș de pui este gata în 30 de minute, orezul alb fierbe în 8 minute și pastele fără gluten în doar 1 minut.

De asemenea, folosește foarte puțină energie în funcția slow cooker, deoarece, deși aparatul este pornit timp de multe ore, consumul său este echivalent cu cel al unui bec.

Există foarte puțină murdărie, deoarece totul se face direct în oală. În plus, este ușor de curățat manual sau în mașina de spălat vase (vasul de la interior, nu întreg aparatul).

Cel mai mare avantaj este rapiditatea sa și confortul de a putea pleca de acasă, cât timp mâncarea se gătește în multicooker. Nu te-ai gândi să faci o supă de pui și legume în oala sub presiune normală și să te duci să fac un duș. Însă, cu un multicooker, având în vedere că are un timer, poți pleca când vrei tu.

Ce tipuri de alimente pot găti?

Am menționat deja câteva, dar este perfect pentru carne, varză călită sau tocăniță, tot felul de cărnuri de pasăre, pui, supe de oase sau de legume, orez, paste, iaurt… poți face și rețete dulci, cum ar fi prăjituri sau checuri în interior.

Este multicooker-ul potrivit pentru tine?

Probabil ai în bucătărie deja o oală sub presiune și o folosești foarte mult. S-ar putea să nu ai nevoie de un multicooker, dacă nu te atrag funcțiile sale suplimentare, cum ar fi slow cooker sau funcția de gătit orez și vrei să înlocuiești oala sub presiune cu una electrică.

Dacă îți plac funcțiile sale, ai o oală sub presiune, dar ți-e teamă să o folosești, atunci un multicooker este perfect pentru tine!

Dacă ai deja un slow cooker, s-ar putea să te intereseze și această opțiune, deoarece îți oferă mult mai multe posibilități. Chiar dacă, de obicei, nu avem spațiu într-o bucătărie pentru atât de multe „gadgeturi”, robot de bucătărie, aparat de fiert orezul, aparat de făcut pâine etc., poți aștepta să vină momentul să îți reînnoiești slow cooker-ul, poți încerca să îl vinzi la mâna a doua și să îți cumperi un multicooker în schimb.

Ne găsiți și pe Google News