Cutremur puternic in Japonia, in prima zi din an. Zeci de mii de oamenii au fugit in zonele mai inalte de teama unui tsunami
Extern

Cutremur puternic in Japonia, in prima zi din an. Zeci de mii de oamenii au fugit in zonele mai inalte de teama unui tsunami

Un cutremur puternic a lovit centrul Japoniei, ucigand mai multe persoane, distrugand cladiri, intrerupand alimentarea cu energie a zeci de mii de case si determinand locuitorii din unele zone de coasta sa fuga in zone mai inalte.

Oficialii din prefectura Ishikawa au confirmat patru decese, pana in prezent, potrivit agentiei de presa Kyodo.

Cutremurul cu magnitudinea preliminara de 7,6 a declansat luni valuri de aproximativ 1 m de-a lungul coastei de vest a Japoniei si in zona Coreei de Sud, iar autoritatile s-au asteptat la valuri mai mari.

Agentia de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis avertismente de tsunami pentru prefecturile Ishikawa, Niigata si Toyama. O avertizare majora de tsunami – prima de la cutremurul si tsunamiul din martie 2011 care au lovit nord-estul Japoniei – a fost emisa initial pentru Ishikawa, dar ulterior a fost retrogradata si apoi redusa la un aviz.

Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a declarat reporterilor ca cutremurula distrus mai multe case si a dus la incendii, iar personalul armatei a fost trimis pentru a ajuta la operatiunile de salvare, in timp ce autoritatile continua sa evalueze pagubele.

Mai multe cutremure puternice in zona, unde activitatea seismica a fost fierbinte de mai bine de trei ani, ar putea avea loc in zilele urmatoare, a declarat oficialul JMA, Toshihiro Shimoyama.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor ca a instruit echipele de cautare si salvare sa faca tot posibilul pentru a salva vieti, chiar daca accesul in zonele afectate de cutremur este dificil din cauza drumurilor blocate.

Autoritatea de Reglementare Nucleara din Japonia a declarat ca nu au fost confirmate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Marii Japoniei, inclusiv cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power Ohi si Takahama din prefectura Fukui.

Japonia este una dintre tarile din lume cel mai expuse riscului de cutremur. Un cutremur urias si un tsunami au lovit nord-estul Japoniei pe 11 martie 2011, ucigand aproape 20.000 de oameni, devastand orase si declansand crize nucleare in Fukushima.

Ne găsiți și pe Google News