Spondiloza cervicală: principalele cauze ale apariției acestei afecțiuni
Diverse

Spondiloza cervicală: principalele cauze ale apariției acestei afecțiuni

Una dintre afecțiunile comune ale coloanei vertebrale este spondiloza cervicală. Cauzele apariției acesteia sunt diverse și numeroase, de la degenerarea discului intervertebral la stilul de viață al pacientului. Care sunt cele mai frecvente dintre ele, dar și informații specifice despre modul în care această afecțiune poate influența sănătatea coloanei cervicale vei descoperi în acest articol.

Degenerarea discului intervertebral

O cauză extrem de frecventă asociată cu spondiloza cervicala este reprezentată de degenerarea discului intervertebral. În același timp, este bine să știi că această degenerare este cauzată, la rândul ei, de pierderea gradului de hidratare și de elasticitate care apare odată cu înaintarea în vârstă. Degenerarea discului duce, cu timpul, la scăderea înălțimii și la formarea de osteofite în jurul lui, ceea ce poate provoca compresia nervilor și rădăcinilor nervoase.

Simptomele resimțite de pacient, în acest caz, sunt durerea și rigiditatea la nivelul coloanei cervicale, amorțeala sau slăbiciunea din membre, durerile de cap.

Aspecte legate de stilul de viață

Există anumiți factori de risc care duc la apariția acestei afecțiuni, dar și comportamente legate de stilul de viață, iar printre acestea se numără mai ales sedentarismul și lipsa de exerciții fizice regulate. În aceste cazuri, de cele mai multe ori este vorba de slăbirea mușchilor din zona gâtului și de creșterea presiunii asupra coloanei cervicale.

Postura incorectă, pozițiile vicioase ale coloanei, precum și traumatismele anterioare, așa cum sunt accidentele auto sau leziunile cervicale, sunt identificate de specialiștii în neurochirurgie drept principali factori de risc care stau la baza spondilozei cervicale. Sunt factori care contribuie la degenerarea discului intervertebral și care pot determina apariția unor simptome neplăcute, astfel că vizita la un neurochirurg de la primele semne poate reduce riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Genetica și predispoziția familială

În multe situații, există factori pe care nu îi putem controla atunci când vine vorba de apariția unor afecțiuni. Predispoziția genetică și istoricul familial intră în ecuație și atunci când vine vorba de spondiloza cervicală. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că există anumite gene care pot influența susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea acestei afecțiuni. În cazul în care unul sau ambii părinți ai pacientului s-au confruntat cu spondiloză cervicală sau alte probleme ale coloanei vertebrale, este posibil ca riscul de dezvoltare a afecțiunii respective să fie unul crescute.

Predispoziția genetică este, așadar, unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când ții la sănătatea coloanei vertebrale, iar adoptarea unui stil de viață sănătos și menținerea unei poziții corecte a corpului, precum și măsurile preventive vor ajuta în mod considerabil în acest sens.

Spondiloza cervicală poate fi rezultatul mai multor factori, respectiv degenerarea discului intervertebral, factori de risc legați de stilul de viață și predispoziția genetică. Este importantă conștientizarea acestor cauze, dar și adoptarea unor măsuri preventive, doar în acest fel putând fi redus riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Ne găsiți și pe Google News