Bucuria muncii în echipă – Trupa Szigligeti se pregăteşte de premieră
Cultura

Bucuria muncii în echipă – Trupa Szigligeti se pregăteşte de premieră

Trupa Szigligeti a Teatrului Szigligeti prezintă în premieră în 5 noiembrie, de la ora 19, eternul clasic de Bertolt Brecht şi Paul Dessau, „Cercul de cretă caucazian”. Realizatorii spectacolului şi conducerea teatrului au vorbit despre spectacol în cadrul unei conferinţe de presă.

Conferinţa a fost deschisă de directorul general – manager Czvikker Katalin, care a spus că „este deosebit de important pentru noi ca trupele noastre să lucreze la un nivel artistic ridicat, şi de aceea ne bucură foarte mult faptul că Anca Bradu lucrează din noi cu noi”. Directoarea a subliniat: „colaborăm cu regizoarea originară din Oradea deja de aproape zece ani, iar în acest timp, au realizat, împreună cu trupa, patru spectacole memorabile, printre care şi Clasa noastră, câştigătorul marelui premiu al festivalului de la Kisvárda”.

În primul rând aş vrea să subliniez că actorii care participă la producţie desfăşoară o muncă supraomenească. În cursul activităţii mele, rareori am văzut o trupă care să aibă o prestaţie atât de echilibrată, într-un un ritm atât de accelerat, şi cu marile eforturi pe care complexitatea textului lui Brecht le presupune. Putem spune fără exagerare că avem de-a face cu nişte actori aflaţi într-o condiţie fizică bună şi cu un potenţial uriaş, într-o trupă pe care, cu puterea de muncă şi mijloacele artistice diverse, o putem considera una dintre cele mai bune trupe din Transilvania” – a spus regizorul Anca Bradu, adăugând: „Datorită unor interpretări excelente din partea actorilor, dar şi profunzimea subiectului ridicat de Brecht, spectacolul va fi un veritabil eveniment pentru oraş”.

Despre alegerea textului, regizorul a spus: „Cercul de cretă caucazian este una dintre piesele de forţă ale dramaturgiei lui Brecht, însă în ciuda acestui fapt, se joacă foarte puţin, asta pentru că la prima vedere, pare o piesă foarte complicată, şi care necesită o distribuţie mare. Totuşi, conflictul de bază a dramei, dar şi concluzia, este accesibilă pentru publicul larg. Aşa cum spune şi Brecht, această poveste provine din două legende vechi chinezeşti, care prelucrează două tematici mereu actuale şi mereu umane: tema binelui într-o lume a răului, şi tema dreptăţii şi a identităţii fiecărui om. Parabola cercului de cretă porneşte de la o înţelepciune veche, solomoniană, care presupune aşa: cui aparţine copilul, când două mame dezbat problema copilului: mamei care l-a născut sau mamei care l-a crescut şi care şi-a sacrificat viaţa pentru el? Acestă poveste străveche are nenumărate straturi actuale, vorbind despre diversitatea culturii noastre, dar şi despre lupta eternă dintre cruzime şi dreptate”.

Scenograful Andra Bădulescu Vișniec a subliniat că în concepţia vizuală a spectacolului, a folosit ca sursă de inspiraţie, pe de o parte, expresionismul german, iar pe de altă parte, tradiţiile folclorice ale Orientului Mijlociu. „Locul unde se desfăşoară acţiunea, o Gruzie închipuită, ar putea fi şi locul unde trăim noi, lucru susţinut şi de folosirea simbolică a spaţiului, şi costumele foarte detaliate, de tip teatru în teatru.”

Este a patra oară când coregraful Mălina Andrei colaborează cu trupa. „Este un privilegiu deosebit să lucrez cu nişte artişti atât de pricepuţi. În spectacol, textul este combinat cu mişcarea, într-o simbioză, iar în executarea mişcărilor complexe, actorii au dat dovadă de o concentrare şi o armonie mai rar întâlnită în cazul trupelor de teatru.”

La spectacol participă 15 actori ai trupei Szigligeti, respectiv mai mulţi artişti invitaţi: actorii Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Csepei Márk, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kardos M. Róbert Jászai-díjas, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Körner Anna, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi, respectiv muzicienii Dombi Dávid, Kurucz Tibor şi Marcu Ágnes.

În mod neobişnuit, premiera spectacolului va avea loc duminică, 5 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului. Realizatorii spectacolului şi angajaţii teatrului doresc să ofere publicului orădean şi din localităţile apropiate o adevărată experienţă trăită în comun, motiv pentru care cei interesaţi vor putea cumpăra bilete la preţ normal. Totodată, organizatorii atrag atenţia publicului că abonamentele Szigligeti vor fi valabile pentru spectacol.

„Cercul de cretă caucazian” va fi jucat încă de trei ori în cursul lunii noiembrie: sâmbătă, 18 noiembrie de la ora 17 (abonament Papp Magda), duminică, 19 noiembrie, de la ora 19 (abonament Halasi Gyula), respectiv sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 17 (abonament Tanay Emil).

Bilete şi abonamente libere sunt încă disponibile la casieria teatrului (deschisă de luni până vineri între orele 14 -19, respectiv cu o oră înaintea începerii spectacolelor). Totodată, locurile pot fi rezervate şi online, pe  www.biletmaster.ro.

Ne găsiți și pe Google News