UPDATE: Incendiu devastator la cladirea fostei Biblioteci Judetene din Piata Unirii din Oradea (VIDEO)
Stiri Oradea

UPDATE: Incendiu devastator la cladirea fostei Biblioteci Judetene din Piata Unirii din Oradea (VIDEO)

noriel.ro
Incendiu puternic a izbucnit, in aceasta seara, in urma cu cateva zeci de minute, la cladirea fostei Biblioteci Judetene, actualul Palat Episcopal greco-catolic. Incendiul a pornit de la acoperis si s-a intins la intreaga cladire.

La fata locului au ajuns mai multe autospeciale de pompieri care se lupta cu  flacarile ce se manifesta extrem de violent si care ameninta, in acest moment si cladirile invecinate.

UPDATE: 22:30. Contactata de infoOradea, maiorul Camelia Rosca, a declarat pentru infoOradea: „Am fost sesizati la ora 21:50, prin apelul 112, ca la cladirea Palatului Episcopal se manifesta un incendiu violent, pe o suprafata de cca. 200 mp. Echipajele de pompieri au ajuns in 3 minute la fata locului, unde se manifesta extrem de violent un incendiu la acoperisul si mansarda cladirii fostei Biblioteci Judetene. La actiunea de stingere a incendiului participa, in acest moment, un numar de 8 autospeciale cu spuma si apa si doua autospeciale de lucru la inaltime si un efectiv de aproximativ 50 de pompieri, pentru localizarea si stingerea incendiului. In acest moment nu avem informatii  ca ar exista victime

UPDATE: 22:45: Prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu a declarat ca, jandarmii si politistii au procedat la evacuarea masinilor parcate in zona, dar si a locatarilor  din spatele cladirii. Masinile de pompieri sunt conectate la hidranti si se face tot ce e omeneste posibil pentru a nu se propaga la alte cladiri.

orange.ro

UPDATE 23:25. Incendiul a fost localizat, iar principala grija a pompierilor, in acest moment, este ca incendiul sa nu se propage la cladirile din zona. 

UPDATE: 00:35. Incendiul a fost stins in totalitate, a ars peste 1300 mp de cladire iar la stingerea incendiului au fost mobilizati peste 100 de pompieri, 10 autospeciale cu apa si spuma si 2 autospeciale la inaltime, a declarat pentru infoOradea, purtatorul de cuvant ISU Crisana, maiorul Camelia Rosca.  In acest moment, pompierii monitorizeaza cladirea pentru a preveni reaparitia vreunui focar.

Nu au existat victime!

Video: Facebook

Intreaga Piata Unirii a fost evacuata.

Martorii povestesc ca toata seara instalatia luminoasa de pe cladire a palpait, prevestind, parca,  un viitor scurt-circuit. 

Stire in curs de actualizare…

Palatul Episcopal Oradea
Foto: Claudiu Oros

Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost un monument de arhitectură din Oradea, ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare. Lucrările de construcție au avut loc între anii 1903-1905. Clădirea a fost edificată în stil eclectic, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905.

Clădirea a fost edificată pe două nivele: jos biblioteca, administrația, birouri, iar sus saloanele episcopale.

Ininate de a fi retrocedata Episcopiei Greco-Catolice, aici a functionat Biblioteca Judeteana Oradea

Întregul frontispiciu este asimetric și foarte variat, elementele neogotice dominând visual edificiul. Ancadramentul accesului este continuat până la nivelul acoperișului, de la baza acestuia pornind două turnulețe de o parte și de alta a porții. Colțul clădirii este marcat de un turn aparent, doar acoperișul colțului clădirii creând această iluzie prin forma s-a conică, diferită de restul învelitorii. Din pacate cladirea a ars aproape in intregime în 25 august 2018