Declaratii si constatari ale autoritatilor despre incendiul de la Palatul Episcopal greco-catolic din Oradea
Stiri Oradea

Declaratii si constatari ale autoritatilor despre incendiul de la Palatul Episcopal greco-catolic din Oradea

Astazi a avut loc, la sediul Prefecturii Bihor, o conferinta de presa comuna, a ISU Crisana si IPJ Bihor, cu participarea unui reprezentant al Episcopiei greco-catolice. Din Partea ISU Crisana a participat domnul maior Csilik Alexandru – Adrian, iar din partea IPJ Bihor, domnul comisar şef Alin Haniş.

Reprezentantul ISU Crisana, Maiorul Csilik Alexandru, a prezentat situatia, asa cum s-a derulat, din momentul apelului la 112 si pana la ora 00:35, momentul in care pompierii au reusit stingerea incendiului.

Apelul prin Sistemul Unic 112, care sesiza producerea unui incendiu la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, în seara zilei de sâmbătă, 25 august a.c., la ora 21.49, moment în care au fost alertate primele echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, care, ajunse la locul intervenției, la ora 21.51, au realizat un dispozitiv de stingere în interiorul clădirii în primele 5 minute de la sosire, acționând simultan pentru calarea autoscărilor și realizarea dispozitivul de stingere din exterior“, a declarat  Csilik, explicand cum a inceput actiunea de stingere a incendiului.

CITESTE SI: UPDATE: Incendiu devastator la cladirea fostei Biblioteci Judetene din Piata Unirii din Oradea (VIDEO)

Ulterior, la intrebarile jurnalistilor, reprezentantul ISU Crisana a facut urmatoarele precizari: “A fost activată grupa operativă a inspectoratului și  s-a solicitat suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție, astfel încât, succesiv, la locul evenimentului a fost mobilizat un efectiv de 114 subofițeri pompieri și 6 ofițeri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Gărzii de Intervenție 1 Mai și al Stației Săcueni. Acestea sub coordonarea inspectorului șef al  Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, colonel Caba Sorin Mihai, au acționat cu 10 autospeciale de lucru cu apă și spumă și două autospeciale de lucru la înălțime, intervenind pentru localizarea incendiului atât din exteriorul cât și din interiorul clădirii. A fost solicitat de asemenea, sprijinul echipajelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean și al Inspectoratului de Jandarmi Județean pentru evacuarea cetățenilor care se aflau în proximitatea clădirii incendiate, în scopul protejării acestora.

Persoanele care domiciliau in cladirile din apropierea Palatului Episcopal  Greco-Catolic s-au autoevacuat, din fericire neinregistrandu-se victime nici in randul populatiei si nici in cel al fortelor de interventie.

Flacarile, extrem de violente, au cuprins acoperisul si etajul cladirii, suprafata afectata fiind de  aproximativ 1.300 de metri patrati. Incendiul a fost lichidat in cursul noptii de sambata spre duminica, 26 august a.c.,  la ora 00:35, fortele de interventie impiedicand propagarea acestuia la parterul cladirii precum si la cladirile invecinate.

Prefectul Mihaiu a declarat ca pompierii au interevnit in interior, in primele  minute, iar apoi au parasit zona pentru ca exista pericolul ca parti din cladirea in flacari sa se prabuseasca. Domnia sa a mai precizat ca nu au existat disfunctionalitati in operarea hidrantilor si ca toti cei 5 hidranti functionau, singura problema a fost presiunea in  acei hidranti, dat fiind cantitatea imensa de apa pe care pompierii au folosit-o. Insa pompierii au instalat pompe si au tras apa din raul Crisul Repede.

Comisarul Sef Alin Hanes a declarat: “Echipajele de politie si jandarmerie au asigurat permitrul din jurul Palatulului Episcopal, iar in aceasta dimineata ne-am sesizat din oficiu, pentru savarsirea infractiunii de distrugere si s-au efectuat cercetari la fata locului, sub directa supraveghere a parchetului de pe langa Judecatoria Oradea. In continuare am securizat zona si am instalat garduri de protectie pentru a elimina orice risc de a se accidenta cetatenii. Recomandam sa se evite zona din jurul cladirii.

Puteti urmari mai jos, intreaga conferinta de presa, raspunsuri la intrebarile care au fost puse de ieri, in spatiul public si adresate de catre jurnalisti autoritatilor.

Primaria Oradea a anuntat, intr-o postare pe facebok, dar si intr-un comunicat, pe care l-am difuzat cu cateva ore in urma, ca va deschide luni un cont in lei si unul in euro, unde cetatenii pot dona pentru a ajuta la refacerea acestui edificiu cultural emblematic al orasului Oradea: “Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide luni un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al orașului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic.
Mulțumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana care au acționat în forță și cetățenilor pentru implicare.”

Chiar si Consiliul Judetean Bihor a anuntat ca va sprijini, prin toate mijloacele legale posibile, inclusiv financiare, demersurile ce vor avea ca obiectiv restaurarea clădirii-simbol și va iniția și se va alătura proiectelor de strângere de fonduri sau altor posibilități care vor permite reconstrucția Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Modalitățile concrete de susținere vor fi identificate în urma consultării Episcopiei Greco-Catolice și analiza cadrului legal existent, au anuntat si acestia.

loading...