Dupa incendiul de aseara Oradea se mobilizeaza. Ce spun autoritatile locale si centrale
Stiri Oradea

Dupa incendiul de aseara Oradea se mobilizeaza. Ce spun autoritatile locale si centrale

Oradea este un oras aproape in doliu, Palatul Episcopal nu este doar o cladire, este o stare de spirit, o mostenire si o mandire, totodata. Dezastrul petrecut aseara a reusit sa uneasca, in spirit, oameni si institutii, indiferent de apartenenta lor politica. Aceasta este Oradea, acestia sunt oradenii!!

Zeci de oradeni au inceput, inca de aseara, sa se mobilizeze pe facebook, din dorinta de a oferi un sprijin financiar pentru refacerea unuia dintre simbolurile orasului. Foarte multi, insa, si-au aratat disponibilitatea de a contribui nu doar financiar.

Primăria Oradea anunţă că se va implica financiar în efortul de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic. De asemenea, împreună cu Episcopia Greco-Catolică, Primăria Oradea va deschide luni conturi în lei şi euro pentru donaţii în vederea refacerii acestui monument istoric, au anuntat acestia intr-un comunicat.

Incendiu Oradea Palatul episcopal 25 august 2018
Foto: Kabai Richard

Consiliul Județean Bihor va sprijini, prin toate mijloacele legale posibile, inclusiv financiare, demersurile ce vor avea ca obiectiv restaurarea clădirii-simbol și va iniția și se va alătura proiectelor de strângere de fonduri sau altor posibilități care vor permite reconstrucția Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Modalitățile concrete de susținere vor fi identificate în urma consultării Episcopiei Greco-Catolice și analiza cadrului legal existent, au anuntat si acestia.

Intrebat de infoOradea, despre cum ar putea contribui Prefectura Bihor, pentru a sprijini comunitatea, seful cancelariei prefectului, Razvan Puia a declarat: “Este încurajatoare generozitatea orădenilor care se reunesc în aceste momente pentru a-i ajuta pe cei afectați de acest eveniment tragic, prin campania de strângere de fonduri pentru refacerea Palatului Episcopal. Nu există un cadru prin care să putem ajuta financiar ca și instituție această campanie însă cu siguranță vom mobiliza întregul personal și vom adera și noi la această campanie. Vom face apel de asemenea către toate instituțiile deconcentrate pe care le coordonăm să se implice. In conferinta de presa, ce va avea loc astazi, la ora 16:30 si pe care o vom transmite live pe facebook, prefectul va da mai multe amanunte.

De asemenea, astazi de la ora 16:30, a fost anuntata o conferinta de presa comuna, IPJ Bihor si ISU Crisana, despre incendiul de aseara. Conferinta va fi transmisa LIVE pe facebook si pe pagina InfoOradea

Aceasta mobilizare, a tuturor factorilor locali dar si a populatiei, demonstreaza ca oradenii stiu sa fie uniti, stiu sa se mobilizeze si inteleg ca atunci cand un simbol este afectat au si ei de suferit. 

incendiu Palatul episcopal greco catolic oradea 25.08.2018
Foto: Ovi D .Pop
incendiu Oradea palat episcopal
Foto: Ovi D. Pop