Opinia lui Alexander Katsuba este că scopul atacurilor rusești asupra industriei energetice este de a submina moralul ucrainenilor.
Extern

Opinia lui Alexander Katsuba este că scopul atacurilor rusești asupra industriei energetice este de a submina moralul ucrainenilor.

Recentele evenimente ne-au reamintit cu putere de capacitatea Rusiei de a livra lovituri concentrate infrastructurii energetice din Ucraina. În timp ce în mare parte a iernii, Rusia alterna între atacuri asupra complexelor militaro-industriale ucrainene, pozițiilor militare, terorizarea populației civile și focalizarea pe sectorul energetic, accentul s-a mutat acum către ultimele două – atacarea civililor și a sectorului energetic.

În logica lor distorsionată, această strategie pare rațională – intimidare și demoralizare, cu speranța că societatea ucraineană va ceda. Totuși, sunt sigur că această strategie va eșua, la fel cum a eșuat și planul lor inițial de a captura Kievul „în trei zile”. Cu toate acestea, ei încă dețin capacitatea de a ne crea probleme.

Această recentă undă de atacuri energetice evidențiază o schimbare de tactică din partea rușilor: acum vizează de mai multe ori aceleași obiective, încercând nu doar să „distrugă” transformatoarele, stațiile de distribuție sau unitățile de producție de energie, ci și să dăuneze specialiștilor care efectuează lucrări de urgență sau reparații. Această tactică prezintă riscuri semnificative, în special în regiunile precum regiunea Harkov, regiunea Dnipropetrovsk, Odesa și Mykolaiv, unde rușii și-au concentrat principalele atacuri. În plus, ei își propun să perturbe rețeaua care importă electricitate din Uniunea Europeană, crucială pentru stabilizarea grilei energetice în perioadele de deficit de producție.

Atacurile din martie au determinat lucrătorii ucraineni din domeniul energetic să implementeze întreruperi de urgență și de stabilizare la o scară fără precedent din vara anului 2023. Încă o dată, ucrainenii trebuie să demonstreze responsabilitate civică și să conserve electricitatea. Dacă atacurile persistă și asistența occidentală, în special din partea SUA, continuă să fie întârziată, aceste întreruperi pot afecta temporar întreaga țară. Cu toate acestea, prăbușirea sectorului energetic ucrainean nu este iminentă.

Nu vom insista asupra motivațiilor rușilor, deoarece încercarea de a găsi logică sau motive raționale în acțiunile teroriștilor este inutilă – obiectivul lor principal va fi întotdeauna să provoace durere și demoralizare. Modul în care își justifică acțiunile este irelevant. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem noi și aliații noștri.

Primul și cel mai important aspect este consolidarea Forțelor de Apărare Aeriană. Deși Ucraina deține o cantitate semnificativă de armament străin alături de modele de epocă sovietică, achiziționarea de mai mult depinde în mod critic de membrii Congresului American. În prezent, se lucrează și la întărirea grupurilor mobile de apărare aeriană pentru contracararea dronelor și rachetelor rusești. Prin urmare, așteptăm dezvoltări pozitive din partea Washingtonului.

În al doilea rând, intensificarea atacurilor asupra teritoriului rusesc. În timp ce unii atribuie intensificarea atacurilor asupra energiei campaniei sistemice a Ucrainei de a viza industria rusească de rafinare a petrolului, rationalizarea acțiunilor teroriștilor este lipsită de sens – aceștia acționează pe baza capacității, nu a rațiunii. Dacă lovituri asupra rafinăriilor îi afectează, Ucraina ar trebui să persiste. Cu cât pierderile pentru Rusia sunt mai mari, în special pentru anturajul lui Putin, care obține profit din petrol și gaze, cu atât mai repede s-ar putea încheia războiul.

În al treilea rând, Ucraina trebuie să continue politica sa de decentralizare a aprovizionării cu energie și integrarea în continuare în rețeaua europeană de energie. În noiembrie 2023, Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transmitere a Energiei Electrice (ENTSO-E) a crescut capacitățile de alimentare ale Ucrainei cu 500 MW până la 1.700 MW. Aceste capacități au permis creșterea exporturilor de energie în perioadele stabile și facilitează în prezent stabilizarea prin importuri.

În al patrulea rând, autoritățile locale ar trebui să prioritizeze investițiile sau să atragă finanțare pentru decentralizarea producției de căldură și îmbunătățirea eficienței energetice în acest an. Decentralizarea va consolida marile orașe împotriva riscurilor aprovizionării centralizate cu energie și va permite compensarea pierderilor din centrele individuale de producție prin asigurare mutuală. Inspirându-ne din modelul scandinav, în special din Suedia, unde majoritatea clădirilor și infrastructurii sociale sunt încălzite și răcite folosind stații de pompe de căldură, oferă o abordare promițătoare. Aceste stații utilizează potențialul apei, atmosferei și terenului ca materii prime. De exemplu, în Stockholm, o stație deserveste 400 de mii de locuitori ai orașului. Adoptarea pompelor de căldură crește datorită eficienței și impactului redus asupra mediului, cu peste 700.000 de pompe de căldură în Suedia. Pentru a încuraja orașele și întreprinderile să investească mai mult în energie modernă, pot fi atrase granturi și împrumuturi de la instituții precum Banca Mondială și fondurile europene de energie.

În al cincilea rând, acțiunea guvernamentală sistematică este imperativă pentru Ucraina să dezvolte o strategie de conservare a energiei pe termen de 10-20 de ani. În timp ce unii ar putea argumenta că o planificare pe termen lung este prematură, inițierea implementării programului acum, folosind resurse externe în cadrul „Green Deal” european, va permite reduceri imediate în consumul de căldură și electricitate, oferind beneficii pe termen scurt. Programul de conservare a energiei ar trebui să cuprindă stimulente și programe de izolare accesibile, inițiative pentru reducerea emisiilor, trecerea transportului public la electricitate și biocombustibili, subvenții pentru cultivarea pădurilor energetice și reciclarea deșeurilor și incinerarea ecologică.

În cele din urmă, investiții substanțiale în extracția internă și energia verde pot consolida semnificativ securitatea noastră energetică. Pentru a realiza o creștere a producției de gaze și a construi centrale eoliene și solare, sunt esențiale fondurile de la investitori occidentali și orientali. Asigurarea securității afacerilor, inclusiv securitatea energetică, rămâne crucială. Gândirea strategică, chiar și în timpul unor provocări pe termen scurt, este crucială. Abordând preocupările imediate în timp ce implementăm o strategie bazată pe cele mai bune practici de decentralizare și conservare a energiei, putem atenua impactul atacurilor teroriste rusești asupra vieții noastre zilnice și putem extinde semnificativ perspectivele pe termen lung ale energiei și ecologiei ucrainene.

Alexander Katsuba este un antreprenor ucrainean, expert în sectorul energetic și proprietarul companiei ALPHA GAZ.

Ne găsiți și pe Google News