Episcopia Greco-Catolica a facut o evaluare preliminara a distrugerilor din incendiul de sambata seara (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

Episcopia Greco-Catolica a facut o evaluare preliminara a distrugerilor din incendiul de sambata seara (GALERIE FOTO)

Reprezentantii Episcopiei Greco-Catolice din Oradea au facut o evaluare a distrugerilor ca urmare a incendiului ce a devasatat cladirea Palatului Episcopal. Acestia vorbesc si de costurile pe care le-au avut cu refacerea unor parti din cladire.

In comunicatul Episcopiei, acestia spun ca acoperişul Palatului Episcopal a fost distrus în întregime. Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 de euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia.

Totodată, au fost avariate total sau parţial o serie de elemente arhitectonice şi decoraţiuni interioare prin prăbuşirea tavanelor şi intervenţia cu apă a pompierilor.

Clădirea dispune de un foaier de marmură de Vaşcău în două culori, deasupra acestuia găsindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a căror lumină vitrată lumina toată suprafaţa foaierului de marmură.

Pe stâlpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pereţii laterali se găseau aplice în acelaşi stil. La intrarea în sălile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu.

În sălile palatului se aflau 4 sobe preţioase de maiolica verde, albă şi două maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se găseau 2 candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, ţinând cont de vechimea, dimensiunea şi măiestria execuţiei lor.

Ferestrele aveau sticla de secol XIX cu lemnărie în stilul încăperilor, cu rolete din epoca. Parchetul din sălile principale era o intarsie cu elemente geometrice în acelaşi stil. Uşile palatului completau desăvârşirea decoraţiunilor în stil eclectic. Inclusiv clanţele din bronz erau adevărate opere de arta.

Zugrăveala pereţilor era demonstraţie de măiestrie a artei 1900. La etaj mai exista un vitraliu în holul principal. Capela adăpostea decoraţiuni specifice unui lăcaş de cult neobaroc, iar turnurile şi acoperişul aveau decoraţiuni metalice.

Toate aceste valori patrimoniale vor fi evaluate de o comisie specială a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru a se constata dacă se mai pot recupera.

În perioada care urmează, atenţia Episcopiei Greco-Catolice este direcţionată în eliminarea riscului de prăbuşire a pereţilor Palatului, într-o primă fază, iar apoi, în pregătirea unui proiect pentru reconstruirea acestuia.

Tristul eveniment reprezintă o tragedie atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât şi pentru Oradea, întrucât clădirea, monument istoric, este o emblemă a comunităţii orădene, fiind încărcată de istorie şi semnificaţii.

Palatul episcopal a fost ctitorit de către episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat împreună cu Gheorghe Pop de Băseşti Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, proiectat de arhitectul fiind Rimanoczy Kalman jr.

În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de arte, iar apoi în Biblioteca Judeţeană.

Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005. A fost restaurat acoperişul, faţada exterioară şi curtea. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea reprezintă o bogăţie arhitecturală, spirituală şi istorică a întregii comunităţi din Oradea.

Primaria Oradea a anuntat, intr-o postare pe facebok, dar si intr-un comunicat,  ca va deschide luni un cont in lei si unul in euro, unde cetatenii pot dona pentru a ajuta la refacerea acestui edificiu cultural emblematic al orasului Oradea: “Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide luni un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al orașului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic.
Mulțumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana care au acționat în forță și cetățenilor pentru implicare.”

Foto: Oradea Heritage

loading...