Poze facute dupa stingerea incendiului la Palatul Episcopal din Oradea. Cum arata interiorul acum (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

Poze facute dupa stingerea incendiului la Palatul Episcopal din Oradea. Cum arata interiorul acum (GALERIE FOTO)

Prefectura Bihor a prezentat, in aceasta dimineata, imagini cu dimensiunea dezastrului de la incendiul din seara zilei de sambata 25 august 2018. In imaginile prezentate de prefectura se vede foarte clar cum toata structura de lemn a cladirii a fost afectata.

Gândurile și rugăciunile noastre sunt îndreptate acum către Episcopia Greco-Catolică. După cum credem că toată lumea a văzut, un incendiu devastator a afectat în seara trecută una dintre bijuteriile arhitecturale ale Oradiei – Palatul Episcopal. Clădirea a fost grav afectată și în ciuda acestui incident extrem de provocator, răspunsul și profesionalismul pompierilor din cadrul ISU – Crișana a fost excepțional, aceștia reușind să prevină răspândirea incediului la parterul Palatului și în clădirile învecinate”, scrie pe pagina Institutiei Prefectului Bihor.

Episcopia Greco Catolica anunta ieri ca acoperişul Palatului Episcopal a fost distrus în întregime. Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 de euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia.

Palatul episcopal a fost ctitorit de către episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat împreună cu Gheorghe Pop de Băseşti Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, proiectat de arhitectul fiind Rimanoczy Kalman jr.

În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de arte, iar apoi în Biblioteca Judeţeană.

Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005. A fost restaurat acoperişul, faţada exterioară şi curtea. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea reprezintă o bogăţie arhitecturală, spirituală şi istorică a întregii comunităţi din Oradea.

Intre timp toata lumea a inceput sa se mobilizeze, oradeni, institutii, asociatii culturale sau politicieni. Palatul Episcopiei Greco-Catolice, nu este doar o cladire oarecare, este un simbol al orasului Oradea.

Primăria Oradea a anunţat că se va implica financiar în efortul de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic. De asemenea, împreună cu Episcopia Greco-Catolică, Primăria Oradea va deschide luni conturi în lei şi euro pentru donaţii în vederea refacerii acestui monument istoric.

Consiliul Județean Bihor anunta, si el, ca va sprijini, prin toate mijloacele legale posibile, inclusiv financiare, demersurile ce vor avea ca obiectiv restaurarea clădirii-simbol și va iniția și se va alătura proiectelor de strângere de fonduri sau altor posibilități care vor permite reconstrucția Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. 

Foto: Facebook

 

loading...