Senatorul Cornel Popa: Guvernarea reglată de la Cotroceni
Cornel Popa

Senatorul Cornel Popa: Guvernarea reglată de la Cotroceni

Declaraţia politică pe care a facut-o, ieri, Senatorul PNL Bihor, Cornel Popa a fost facuta cu intentia de a atrage atentia asupra situaţiei nefireşti în care guvernarea în România are nevoie de intervenţia fermă a Preşedintelui Klaus Iohannis pentru a reveni pe traseul european. Consultările cu partidele politice pe care domnia sa le-a anunţat, după ce Comisia de la Veneția a publicat opinia extrem de critică privind modificarea legilor justiției, au loc astăzi.

          Având în vedere toate eforturile legale pe care PNL le-a făcut pentru a stopa masacrarea legilor justiţiei, mă bucur să constat că parteneriatul dintre Partidul Național Liberal și Președintele României funcționează bine și produce efecte în interesul României și al cetățenilor acestei țări.

Încă din luna noiembrie 2017, PNL a inițiat prin APCE sesizarea Comisiei de la Veneția. Tot atunci Președintele Iohannis a trimis către Comisia Europeană o sesizare iar însuși prim-vicepreședintele Comisiei intervenea pe subiect cerând Guvernului României să ceară un punct de vedere înainte de a vota noile forme ale legilor justiției.

În luna ianuarie 2018, domnii Juncker și Timmermans semnau o scrisoare adresată Parlamentului României în care făceau apel la rediscutarea acestor legi, iar în luna martie Forumul Judecătorilor îi cerea lui Klaus Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneția. Vorbim de 7 luni de zile în care Cabinetul Dăncilă a făcut eforturi pentru a adopta modificările dorite în ciuda tuturor argumentelor împotrivă – venite din partea specialiştilor în domeniu din ţară şi din afară.

Stimați colegi din coaliția de guvernare, spune senatorul liberal, ați avut timp în aceste 7 luni de zile să realizați că România și cetățenii săi susțin o justiție independentă și sunt împotriva modificărilor pe care vreți să le realizați. Ați văzut timp de 7 luni proteste constante față de acest demers. Ați văzut cetățeni care locuiesc în țară dar și cetățeni români care au venit de departe pentru a trage un semnal de alarmă. Oare ați înțeles mesajul?

Da, cetățenii v-au acordat prin vot responsabilitatea de a guverna România până în 2020. Dar au făcut asta pe baza Programului de guvernare pe care l-ați prezentat, care prevedea creșterea nivelului de trai și alte măsuri benefice pentru economia ţării şi pentru români, fără să ştie că prioritatea numărul 1 a PSD va fi modificarea legislaţiei în justiție pentru a servi exclusiv interesului personal al unor membri de partid.

Imediat ajungem la jumătatea mandatului, timp în care ați crescut pe foaie salariile dar ați reușit să scădeți nivelul de trai al cetățenilor – inflația a crescut, dobânzile au crescut, leul s-a depreciat, importurile au crescut, exporturile au scăzut. În același timp ați reușit să bulversaţi sistemul educațional, producând manuale greșite și reducând numărul de posturi. Ați reușit să dați peste cap sistemul sanitar şi aţi eşuat în prevenirea pestei porcine africane. Ce să mai vorbim despre relațiile externe pe care le-aţi compromis aproape total. La acest capitol ne salvează prestaţia internaţională a președintelui Iohannis, din fericire.

Vreau să cred că acest pas făcut către normalizarea situaţiei în justiţie, prin consultările de la Cotroceni, va duce la acceptarea realităţii de fapt: justiţia într-un stat de drept, european, nu poate fi arma unui partid politic şi nu poate fi confiscată pentru a servi intereselor personale. Şi trebuie să fie aceeaşi pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent de culoarea politică!

Ne găsiți și pe Google News