Ești în străinătate și trebuie să îți schimbi pașaportul? Nimic mai simplu!
Diverse

Ești în străinătate și trebuie să îți schimbi pașaportul? Nimic mai simplu!

Cu toții știm că este o bătaie de cap să rezolvăm problemele administrative, fie că este vorba de plata taxelor și a impozitelor, fie că este vorba de schimbarea buletinului sau pașaportului. Când vine vorba de interacțiune de birouri de administrație, trebuie să vă pregătiți de multe zile pierdute și multe drumuri făcute între administrații și sedii ale instituților. Uneori, birocrația ne-a fost cel mai mare dușman, însă instituțiile statului au început să înțeleagă plângerile românilor și lucrurile încep să se schimbe încet încet. 
calculator-385506_960_720
Foto: stevepb

Sunt multe formulare pe care le poți găsi online în momentul de față, și mai multe informații le puteți găsi pe website-urile îmbunătățite ale administrațiilor fiscale. Bineînțeles, întotdeauna este loc de mai bine, însă progresul a început. Chiar și când sunteți acasă și trebuie să vă schimbați vreun act de identitate, parcursul poate fi ceva mai stresant. Ei bine, imaginați-vă că trebuie să faceți acest lucru când vă aflați într-o țară străină. Unde trebuie să vă duceți? Ce acte vă trebuie? Cu cine puteți să vorbiți să primiți mai multe informații? Poate în urmă cu zece ani, procesul era ceva mai greoi și confuz, mai ales când sunteți în străinătate și nu cunoașteți orașul, darămite unde este ambasada. Cum sunt din ce în ce mai mulți români plecați în afară, cu tot mai multe probleme administrative, statul a venit în sprijinul lor.

Așa cum pe ghiseul.ro poți vedea ce taxe și ce impozite datorați statului, tot așa există un portal – www.econsulat.ro – care vă poate ajuta pe tot parcursul vostru și cu toate informațiile necesare.

Actele de identitate sunt esențiale atunci când călătorim sau chiar când trebuie să stăm o perioadă mai lungă de timp într-o țară. Dacă de exemplu ne-am mutat temporar undeva și observăm că pașaportul sau buletinul urmează să expire, e bine să vă interesați din timp cel puțin cu o lună-două, deoarece eliberarea actelor durează (cel puțin în cazul pașaportului). Dacă de exemplu urmează o călătorie în afara Europei, unele state au ca cerință obligatorie ca pașaportul să aibă o validitate de minim șase luni (unele țări din Africa, America, Asia). În cazul acesta, preocupați-vă să vă schimbați pașaportul cu minim opt luni înainte de expirare. Actul de identitate este extrem de important și pentru tranzacțiile online, când trebuie să trimiteți copii spre bancă sau spre instituția financiară unde sunt necesare. Și dacă vorbim de o banală activitate de jucat jocuri online, tot vă trebuie un act ca să reclamați câștigurile. Chiar și liderul în jocurile online, PokerStars, funcționează după acest principiu: dacă aveți câștiguri în bani, compania va cere o copie după un act (buletin sau pașaport) și o chitanță de la bancă. Așa că portofelul este mult mai valoros decât bagajul înțesat cu haine.

Romanian_Passport
Foto: Xeex

Revenind la portalul econsulat.ro, noi l-am consultat personal și putem spune că este destul de bine structurat și vă poate ajuta în orice încurcătură. Să luăm un exemplu util! Să spunem că trebuie să vă schimbați pașaportul și vă aflați de exemplu….în Belgia. Primul pas este să accesați site-ul care funcționează ca un ghișeu consular online al Ministerului Afacerilor Externe. Al doilea pas este să vă creați un cont, prin accesarea “Creați un cont nou” din partea de sus dreapta. Acesta este necesar pentru a solicita un serviciu consular online. După introducerea unor date de bază, ca numele și adresa de email, veți primi un email prin care trebuie să vă autentificați identitatea. După ce contul a fost creat, veți ajunge pe pagina cu servicii consulare oferite, ca “Cetățenie”, “Documente de călătorie”, “Acte de stare civilă”, “Obținere acte din România”, “Acte notariale” etc. Alegeți exact ceea ce aveți nevoie, în cazul nostru pentru schimbarea pașaportului vom alege “Documente de călătorie”. Apoi, veți avea o listă cu mai multe tipuri de documente și mai multe cazuri: pașaport pentru cetățeni cu domiciliul în România sau în străinătate, minori, etc. Selectați opțiunea necesară și apoi “Solicitați serviciu”. Vă va cere anumite date despre dvs., țara în care vă aflați pentru a vă aronda la ambasada corectă și o copie după pașaportul vechi, pe care o puteți realiza foarte ușor cu telefonul dvs. mobil. Apoi, trebuie să vă faceți o programare, iar sistemul vă va arăta care este cea mai apropiată dată și oră. În anumite perioade ale anului, poate fi destul de aglomerat, așa că așteptați-vă să primiți data programării în două-trei săptămâni. În Belgia, aceste servicii se efectuează la secția consulară, aflată în Bruxelles, pe Boulevard de Regent 47-48. În orice țară vă veți afla, interesați-vă de adresa secției consulare, nu de Cancelarie (care este adresa directă a Ambasadei). Taxa consulară pentru acest serviciu este de 59 de euro, pe care îi puteți plăti direct la ghișeu cu cardul sau cash. Trebuie să aveți buletinul și pașaportul cu dumneavoastră. Pașaportul se realizează în România, așa că puteți să îl ridicați direct de acasă, după două săptămâni. Dacă vreți să îl primiți direct în țara în care sunteți, trebuie să aveți puțină răbdare, serviciul durează între o lună și trei luni.