Orașul Ivano-Frankivsk ne solicită în continuare ajutorul și mulțumește tuturor orădenilor care s-au implicat
Stiri Oradea

Orașul Ivano-Frankivsk ne solicită în continuare ajutorul și mulțumește tuturor orădenilor care s-au implicat

Miercuri, 16 martie, reprezentanții Primăriei Oradea au participat la o video conferință convocată de primăria din Ivano-Frankivsk din Ucraina cu orașele înfrățite din mai multe țări. În cadrul întâlnirii online, aceasta a reluat solicitările de ajutor, mulțumind tuturor celor care s-au mobilizat pentru ei și reconfirmând lista cu produsele de care au nevoie în continuare.

Nevoile orașului Ivano-Frankivsk, în aceste condiții grele de război, nu sunt doar cele legate de propria comunitate, având în vedere că administrația publică respectivă ajută acum și orașele bombardate din estul Ucrainei, mulți dintre locuitorii acestora refugiindu-se în Ivano-Frankivsk.

De menționat că Oradea are încheiat un acord de parteneriat cu orașul Ivano-Frankivsk încă din anul 2003, acesta aflându-se la o distanță de circa 400 de kilometri de noi și având o populație de 227.000 de persoane.

În urma discuțiilor s-a stabilit că toate produsele care se vor colecta la centrul  deschis de Primăria Oradea pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, vizavi de Karaviem, administrat de grupul de initiativă Bihor pentru Ucraina, vor fi transportate la vama Halmeu, de unde vor fi preluate de ucraineni.

De la deschiderea centrului destinat colectării de ajutoare pentru ucrainenii aflați în zonele de conflict, s-au colectat o serie de produse de primă necesitate, lista completă a produselor de care este nevoie acum putând fi vizualizată pe site-ul www.bihorpentruucraina.ro.

Donațiile făcute la primăriile din județ vor merge tot către Ivano-Frankivsk

„Mulțumim pentru efortul depus grupului Bihor pentru Ucraina cu toate cele 46 de ONG-uri partenere, tuturor voluntarilor implicați și tuturor celor care au venit să doneze. De asemenea mulțumim Prefecturii Județului Bihor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și tuturor primăriilor din județ care s-au implicat. Menționez că tot ceea ce se poate dona acum este bine primit, cu recomandarea ca produsele alimentare donate să aibă un termen de valabilitate cât mai mare, iar îmbrăcămintea donată să fie în stare bună și să fie sortată atunci când se predă la centru, pentru a mai reduce din efortul voluntarilor. În urma unei ședințe avute ieri cu reprezentanții Bihor pentru Ucraina și ISU s-a stabilit ca toate donațiile făcute la primăriile din județul Bihor să fie transportate de ISU, în cursul zilei de azi și mâine inclusiv, la centrul de pe str. Evreilor Deportați, urmând ca de acolo să ajungă la cei din Ivano-Frankivsk”, a declarat Mihai Jurca, city-managerul Primăriei Oradea.

Totodată, Primăria Oradea a analizat, alături de conducerea Spitalului Clinic Județean, lista cu produse medicale (medicamente, consumabile medicale, produse de prim ajutor etc.), urmând ca în funcție de disponibilitatea stocurilor la furnizori, să propună săptămâna viitoare Consiliului Local o listă și un buget pentru achiziția de materiale medicale, care apoi să fie trimise către Ucraina.

De asemenea, spitalele din Oradea analizează ce echipamente medicale funcționale (aparatură) ar putea dona spitalelor din Ivano-Frankivsk.

Acolo există o lipsă acută de produse în magazine – săptămâna viitoare se face primul transport spre vama Hameu

„Facem încă o dată un apel cetățenilor din Oradea și județul Bihor să susțină în continuare această campanie de donații. Noi depunem toate eforturile ca pe data de 23 martie să facem primul transport cu aceste produse la vama Halmeu. La fel, fondurile care se vor strânge până marți, 22 martie, vor fi folosite pentru achiziția de produse necesare orașului Ivano-Frankivsk. Donațiile însă nu trebuie să se oprească aici, pentru că criza declanșată de război nu se va rezolva prea curând, iar noi ne vom mobiliza în următoarele săptămâni să facem noi transporturi cu tot ce se va colecta. Trebuie știut că acolo există o lipsă acută de produse în magazine, rutele de aprovizionare comerciale fiind grav afectate, foarte multe femei și copii refugiindu-se acum dinspre vestul spre estul Ucrainei. Astfel, toate sălile de sport și alte spații publice din Ivano sunt pline de refugiați care au plecat de la casele lor cu ce au putut”, a completat Mihai Jurca.

Donații în bani sau produse

Donațiile în bani se pot face la contul deschis de Fundația Comunitară Oradea:

IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu mențiunea „Ajutor pentru Ucraina”.

Cei care vor să doneze o pot face la oricare din cele 46 de ONG-uri unite în grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina”.

Centrul de colectare de pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, este deschis sâmbătă și duminică, între orele 12:00 – 18:00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17:00 – 20:00.

Call-centerul pus la dispoziție de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informații suplimentare, este 0359. 456.123.

Sunt așteptați să se alăture inițiativei „Bihor pentru Ucraina” toți cei care vor să se implice activ în această acțiune umanitară.

Ne găsiți și pe Google News