Oradea – locul 4 în clasamentul național al orașelor cu comunități de startup-uri de tehnologie
Economic

Oradea – locul 4 în clasamentul național al orașelor cu comunități de startup-uri de tehnologie

Oradea câștigă recunoașterea ca fiind un hub în plină dezvoltare pentru start-up-uri și antreprenoriat. Creșterea și dezvoltarea remarcabilă a orașului au fost evidențiate în Raportul Ecosistemului de Startup 2023 (Startup Ecosystem Report 2023), al Startup Blink, cel mai cuprinzător centru de cercetare al ecosistemului startup-urilor din lume.

Ecosistemul de startup-uri local

Potrivit raportului, Oradea a urcat cu 138 de poziții în clasamentul global față de anul precedent, cea mai mare creștere la nivel național, comparativ cu celelalte orașe, situându-se pe locul 620 din 1.000 de orașe din întreaga lume. Orașul și-a îmbunătățit și clasamentul național, fiind al 4-lea cel mai bun oraș din România pentru startup-uri, după București, Cluj-Napoca și foarte aproape de Timișoara (locul 606 global) .

Orașul Oradea oferă un mediu propice antreprenoriatului, atrăgând talent, investitori și inovatori. Sectoare precum tehnologia informației, dezvoltarea de software, comerțul electronic, energia regenerabilă și turismul au cunoscut o creștere remarcabilă. Un numărul tot mai mare de startup-uri și spații de lucru în comun, programe de incubatoare și accelerare pentru startup-uri de tehnologie precum Bright Labs Incubator, condus de Make IT in Oradea, fac orașul nostru din ce în ce mai atractiv atât pentru antreprenorii tineri locali cât și pentru cei din regiune sau chiar din diaspora. 

Ecosistemul de startup din Oradea se dezvoltă bazat pe spiritul de colaborare ale mediului privat, public și academic, transferul de know-how și conectivitatea diverselor industrii. Orașul găzduiește conferințe și evenimente de networking care reunesc antreprenori, investitori și experți din industrie. Aceste evenimente favorizează conexiuni semnificative, încurajează schimbul de idei și creează oportunități pentru parteneriate și investiții.

Datorită evoluției extraordinare a ecosistemului de startup-uri local, echipa Startup Blink l-a invitat pe domnul primar Florin Birta să adreseze o mențiune specială ca reprezentant al comunității naționale, în cadrul raportului: „Creșterea semnificativă a orașului în acest clasament este o veste extraordinară pentru comunitatea noastră. De la început scopul nostru a fost să dezvoltăm un hub tehnologic puternic și atractiv pentru a oferi oportunități și o calitate mai bună a vieții comunității noastre, dar și să concurăm cu marile orașe din acest domeniu. Ne propunem să obținem rezultate locale și să atragem fondatori de startup-uri cu aspirații înalte ceea ce va   face Oradea mai atractivă și va  crea locuri de muncă mai bune cu potențial fantastic. Ne-am dori să devenim un ecosistem care oferă sprijin și oportunități de creștere atractive.” –  Florin Birta – primar al municipiului Oradea.

Infrastructura de sprijin

Recunoscând importanța startup-urilor și a antreprenoriatului în stimularea creșterii economice, administrația locală din Oradea a jucat un rol esențial în promovarea ecosistemului startup-urilor prin oferirea de stimulente fiscale și inițierea unor programe de finanțare și creștere prin programul Make IT in Oradea, un parteneriat public-privat inițiat de Primăria Municipiului Oradea și ADLO SA, împreună cu companii locale de IT.

În ultimii 2 ani și jumătate, Make IT in Oradea a depus eforturi substanțiale în dezvoltarea și promovarea ecosistemului local de startup-uri de tehnologie și formarea următoarei generații de fondatori de startup-uri de tehnologie prin programul de incubare Bright Labs Incubator. Dar și în reținerea și atragerea de talent tânăr în Oradea prin workshop-uri, mentorat și acordarea de burse liceenilor și studenților de la profile reale respectiv IT, alături de facilități fiscale acordate companiilor de IT cu spații de birouri în municipiul Oradea.

Contextul național

Startup Blink plasează România pe locul 42 în topul ecosistemelor globale pentru startup-uri în 2023, înregistrând o scădere cu două poziții în clasament. Ajunge pe locul 25 în Europa și pe locul 20 în Uniunea Europeană. În zona Europei de Est România este pe locul 8, în scădere cu un loc. Bulgaria rămâne peste România în acest top.

România oferă antreprenorilor la prețuri accesibile profesioniști foarte talentați, precum și accesul pe piața europeană. Țara se concentrează în principal pe IT și externalizare. Peste 220.000 de români fac parte deja din scena IT.

Cu povestea remarcabilă de succes a UiPath, primul unicorn din România, țara a dovedit că poate stimula spiritul antreprenorial și se poate extinde pe piețele globale.

Se poate face mult mai mult în ceea ce privește implicarea sectorului public în crearea unui cadru legislativ favorabil investițiilor, iar o evoluție în educația antreprenorială prin școlile secundare și programele de antreprenoriat ar fi binevenite. Guvernul a alocat 400 de milioane de euro din redresarea națională și finanțarea Planului de Reziliență (PNRR) pentru fondurile de capital privat.

Ne găsiți și pe Google News