Oradea in TOP 10 orase bune pentru afaceri din Romania, potrivit Forbes
Stiri Oradea

Oradea in TOP 10 orase bune pentru afaceri din Romania, potrivit Forbes

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a șaptea ediție. Schimbările față de anul trecut sunt importante, cu atât mai mult cu cât numărul criteriilor luate în calcul este cel mai extins de până acum, scrie forbes.ro

Datorită strategiei pe termen lung a autorităților locale, Oradea a devenit un model de succes în rândul orașelor din România.  

Oradea este exemplul perfect de oraș în care mediul de afaceri și comunitatea prosperă, datorită unei strategii pe termen lung a autorităților locale. În ultimii ani, orașul de pe Crișul Repede a trecut printr-o transformare semnificativă, atât din punct de vedere al infrastucturii rutiere (cel mai bun exemplu este realizarea unui drum expres care permite străbaterea orașului în câteva minute sau centura) și de business, cât și din perspectiva calității vieții, prin proiecte de reamenajare a piețelor, parcurilor și a facilităților socio-culturale. În ultima perioadă, printre proiectele prioritare ale municipalității se află obiective cu un ridicat potențial turistic (Cetatea Oradea, clădirile monument din Centrul Istoric, Complexul Wellness Termal Nymphaea), continuarea dezvoltării infrastructurii rutiere, începerea lucrărilor la un centru intermodal rutier-feroviar, demararea construcției ansamblului Ceyrat (locuințe, spații comerciale, parcări), continuarea dezvoltării parcului industrial Eurobusiness și a sistemului de învățământ profesional asociat acestuia.

Pentru că a venit vorba despre parcul industrial, trebuie menționat că autoritățile locale au revigorat, în urmă cu câțiva ani, învățământul profesional orădean. Este vorba despre parteneriate cu firmele care activează în Eurobusiness Parc, pentru a asigura practică și locuri de muncă elevilor și absolvenților).

Cu 12 proiecte de Smart City aflate în plan, în curs de implementare sau livrate, Oradea este și în topul orașelor din România din această perspectivă, potrivit unui studiu realizat de Vegacomp.

De asemenea, raportat la numărul de locuitori, Oradea se poate mândri cu 25 de metri pătrați de spaţiu verde pentru fiecare cetăţean, ceea ce este cu doar 1 mp sub minimul cerut de Uniunea Europeană, dar situează municipiul pe locul 1 între oraşele României.

În acest an, Primăria Oradea se va concentra și pe proiectele care nu intră în mod direct în atribuțiile instituției, precum legăturile cu autostrada Transilvania. În paralel cu prioritățile pe 2019, Primaria Oradea continuă lucrările de reabilitare a fațadelor clădirilor din zona centrală a orașului.

Primăria vrea să revigoreze centrul prin extinderea spaţiilor pietonale, desfiinţarea parcărilor la sol şi amenajarea de parcări supraetajate. Teoretic, anul acesta se va finaliza parcarea din strada Independenţei şi va începe construirea celor supraetajate de la fosta bază sportivă Voinţa şi de la magazinul Crişul.

Pe lista lucrărilor se mai număra reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, a clădirii Primăriei, a casei Darvas La Roche, amenajarea Muzeului Masoneriei şi altele.

În plus, atragerea fondurilor europene va rămâne și în perioada următoare o prioritate pentru administrația orădeană. Primăria Oradea a planificat în actualul ciclu bugetar european investiţii de 300 milioane euro, lucrări în valoare de 39 milioane euro fiind deja finalizate. Oradea este pe primul loc în topul celor mai eficiente oraşe din România şi este campioană la atragerea fondurilor europene care au schimbat faţa locului. Până acum din actualul ciclu financiar a atras 180 de milioane de euro şi are solicitări depuse pentru alte 130 de milioane de euro.

Priorităţile în anul 2019 vor fi: accesarea fondurilor europene, susţinerea proiectelor strategice ale oraşului, achiziţia de aparatură performantă şi condiţii mai bune în spitale, revigorarea zonei centrale şi creşterea economică a oraşului”, afirmă primarul Ilie Bolojan.

Săturați de indolența autorităților centrale, primarii orașelor Oradea, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara și-au unit forțele și au format „Alianța Vestului”. Printre obiectivele Alianței se numără construcția unui drum de 110 kilometri, în regim de autostradă, modernizarea liniilor de cale ferată din regiune sau atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles, în următorul exercițiu bugetar 2020-2027.

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Vest

  • Populație județ după domiciliu: 617.927
  • INDUSTRII PRINCIPALE: componente auto, producția de electronice și de echipamente de uz industrial
  • PIB/capita în 2018 (mii lei): 34,9
  • Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.199
  • ISD/capita (mii euro): 2.097
  • Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 2,2
  • Profit net per capita (euro): 591
  • Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 1,4
  • Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 0,8
  • Firme active la 1.000 de locuitori: 38,2

Sursa: forbes.ro

Ne găsiți și pe Google News