Investitia Nokian Tyres de la Oradea va genera 542 de locuri de munca si salarii medii brute de peste 2000 de euro
Economic

Investitia Nokian Tyres de la Oradea va genera 542 de locuri de munca si salarii medii brute de peste 2000 de euro

Nokian Tyres a solicitat Guvernului României un ajutor de stat regional ad-hoc pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii din județul Bihor (Oradea – n.r.) și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții greenfield, se arata intr-un memorandum venit de la ministerul Finantelor.

Măsura de ajutor de stat vizată, respectiv acordarea de ajutor de stat regional ad-hoc către Nokian Tyres în cuantumul solicitat de aceasta, creează premisele pentru atingerea progresului în dezvoltarea, creșterea și competitivitatea industriei românești concomitent cu protecția mediului. Sprijinirea acestei investiții are efect direct asupra dezvoltării regionale, respectiv ameliorarea sărăciei, (combaterea inegalităților, injustiția socială) și protejarea mediului. Totodată, atragerea de investiții constituie o măsură necesară pentru crearea de noi locuri de muncă și implicit asigurarea unui climat economic predictibil pentru dezvoltarea pieței naționale. Atragerea investițiilor contribuie la transformarea economiei într-una durabilă și competitivă cu accent pe creșterea rezilienței ramurilor industriale într-un context influențat de schimbările aduse de probleme actuale globale, regionale și naționale.


Citeste si: Nokian Tyres a demarat primele lucrari de investitii in Oradea. Valoarea totala a a acestora va fi de 650 milioane euro


Ajutorul de stat solicitat de compania NOKIAN TYRES pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99,55 milioane euro (valoare brută).

Investiția NOKIAN TYRES în România, în valoare estimată de 626,42 milioane euro, presupune construirea unei facilități de producție și dotarea acesteia cu echipamente pentru producția de anvelope.

Nokian Tyres – Salarii de peste 2000 de euro brut si generarea a peste 500 de noi locuri de munca

Printre obiectivele NOKIAN TYRES în România se numără și dezvoltarea economiei locale și bunăstarea locuitorilor din zonă, prin remunerarea personalului angajat peste nivelul mediu al pieței forței muncă din regiune. Astfel, salariul mediu brut în fabrica NOKIAN TYRES va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în August 2022, de 1.229 euro lunar. Totodată, NOKIAN TYRES va asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați și un mediu de lucru profesional, prin achiziționarea de echipamente noi și prin instruirea inițială și continuă a angajaților.


Citeste si: Nokian Tyres s-a retras din Rusia si va investi la Oradea 650 milioane de euro intr-o fabrica de anvelope cu 500 de noi locuri de munca


Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă. Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro.

Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente. Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual.

Foto: Nokian Tyres

Ne găsiți și pe Google News