Nokian Tyres s-a retras din Rusia si va investi la Oradea 650 milioane de euro intr-o fabrica de anvelope cu 500 de noi locuri de munca
Economic

Nokian Tyres s-a retras din Rusia si va investi la Oradea 650 milioane de euro intr-o fabrica de anvelope cu 500 de noi locuri de munca

Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a luat decizia de a investi într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România.

Nokian Tyres a luat decizia finală, în urma analizării a peste 40 de locații din Europa, s-a bazat pe criterii de performanță precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și stabilitatea mediului de afaceri.

Prima fabrică de cauciucuri, din Romania, cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri și va genera aproximativ 500 de locuri de muncă.

Fabrica va găzdui, de asemenea, o unitate de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor. Investiția totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro.

Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Se preconizează că producția de anvelope comerciale va începe la începutul anului 2025.

Această investiție este o decizie strategică semnificativă care permite creșterea noastră viitoare. O unitate de producție de clasă mondială în Europa este un pas esențial în obținerea unei capacități suplimentare și crearea unei platforme de producție echilibrate pe măsură ce începem să construim noul Nokian Tyres fără Rusia„, spune Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

Doresc să mulțumesc vicepreședintelui Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk și echipei sale pentru încrederea acordată orașului Oradea. Localizarea celei mai investiții străine din România, în Oradea, va consolida poziția de actor economic regional al orașului. Utilizând cea mai nouă tehnologie de producție și fiind prima fabrică cu zero emisii de CO2 din industrie, contribuie și mai mult la dezvoltarea sustenabilă a orașului și economiei locale. În egală măsură doresc să mulțumesc primului ministru al României, domnul Nicolae Ciucă și echipei sale ministeriale pentru sprijinul decisiv acordat pentru localizarea investiției în România. În cazul unor astfel de investiții sprijinul guvernamental este crucial și desigur munca începe de acum înainte. Acesta este cel mai important proiect pentru dezvoltarea economiei locale, dar desigur vom continua să fim consecvenți și la fel de profesioniști și pentru alte investiții care se vor localiza la Oradea. Nu în ultimul rând doresc să mulțumesc echipei municipiului Oradea și Agenției de Dezvoltare Locală Oradea pentru modul în care au dus aceste negocieri în special dlui. Mihai Jurca și Alinei Silaghi. Munca abia începe și vom continua să consolidăm această investiție și să atragem altele” a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Numărul de locuri de munca, planificate pentru Oradea este de aproximativ 500 de angajați. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope de masini și SUV-uri de dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar investiția arată angajamentul nostru față de piață. Noul site va fi amplasat strategic aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și mai mulți factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică„, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

Ne-am angajat să construim o fabrică cu emisii zero de CO2 – prima din industria noastră. Locația site-ului din România susține acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea sitului. În plus, evaluăm atent procesele de producție pentru a găsi cele mai sustenabile modalități de a produce anvelope„, mai precizează Kaczmarczyk.

În iunie 2022, Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a decis să inițieze o ieșire controlată din Rusia. Din cauza războiului și a sancțiunilor ulterioare, înăsprite, nu mai este fezabil și nici sustenabil ca Nokian Tyres plc să își continue operațiunile în Rusia. În octombrie, Nokian Tyres a semnat un acord pentru a-și vinde operațiunile rusești. Pentru a asigura aprovizionarea cu produsele sale, Nokian Tyres a decis la începutul anului sa își accelereze planurile de a investi in noi capacitati de productie în Europa, iar fabrica românească este un element cheie al acestor planuri.

În plus, Nokian Tyres continuă să crească capacitatea fabricilor sale din Finlanda și SUA, cu scopul de a deveni mai diversificate din punct de vedere geografic în operațiunile sale de producție.

Ne găsiți și pe Google News