FOTO/VIDEO | Nokian Tyres a inceput efectiv lucrarile de constructie a investitiei de 650 milioane de euro la Oradea
Stiri Oradea

FOTO/VIDEO | Nokian Tyres a inceput efectiv lucrarile de constructie a investitiei de 650 milioane de euro la Oradea

Captura Video youtube.com/@marrinul

Producătorul finlandez de anvelope Nokian a demarat efectiv lucrarile pentru constructia fabricii de la Oradea.

Documentatia premergatoare investitiei, pe amplasamentului fostului CET II a fost dezbatuta si aprobata inca de anul trecut, in Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT), coordonată de viceprimarul Marcel Dragoș.

Vorbim de un proiect foarte important, care propune realizarea unui ansamblu industrial de producție și depozitare pentru producția de anvelope, dar și realizarea de drumuri și platforme interioare, parcări auto, parcări autocamioane, acces rutier, acces feroviar și branșamente utilități. Tot în cadrul proiectului se va amenaja o suprafață considerabilă de zonă verde”, a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.

Firmele, S.C Ascom Internațional S.R.L și Aloref S.R.L au solicitat aviz Arhitect Șef pentru elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) în vederea construirii unei clădiri industriale pentru Nokian Tyres, pe str. Ogorului, nr. 36

Lucrarile, demarate de Nokian, asa dupa cum se poate vedea in filmarea de mai jos, a utilizatorului marian marian, filmata din drona, vor presupune, in prima faza, construirea a două corpuri de clădire: unul cu destinația de hală de producție cu o suprafață de 42.926 mp și celălalt cu destinația de hală de depozitare cu o suprafață de 40.181 mp.

Cele două obiective fac parte dintr-un plan de dezvoltare mai amplu, care se va derula etapizat și care va fi studiat ulterior printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Prima etapă, aceasta de Plan Urbanistic de Detaliu, cuprinde două faze, faza 1.1, care reprezintă construirea celor două hale și faza 1.2, care prevede realizarea celei de-a treia hale, cea de mixing, care va cuprinde spații de producție și depozitare materii prime. Astfel, doar în cadrul PUD-ului, suprafața totală construită va fi de 88.817 mp, suprafața desfășurată de 94.194 mp, iar spațiile verzi amenajate de 92.387 mp”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al Oradiei.

Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă. Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro.

Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente. Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual.

nokian constructie oradea
Captura Video youtube.com/@marrinul

Nokian a mai anuntat ca, remunarera personalului angajat va fi peste nivelul mediu al pieței forței muncă din regiune. Astfel, salariul mediu brut în fabrica NOKIAN TYRES va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în August 2022, de 1.229 euro lunar. Totodată, NOKIAN TYRES va asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați și un mediu de lucru profesional, prin achiziționarea de echipamente noi și prin instruirea inițială și continuă a angajaților.

Această investiție este o decizie strategică semnificativă care permite creșterea noastră viitoare. O unitate de producție de clasă mondială în Europa este un pas esențial în obținerea unei capacități suplimentare și crearea unei platforme de producție echilibrate pe măsură ce începem să construim noul Nokian Tyres fără Rusia„, spune Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

Aceasta va fi prima fabrică de cauciucuri, din Romania, cu emisii zero de dioxid de carbon.

Utilizând cea mai nouă tehnologie de producție și fiind prima fabrică cu zero emisii de CO2 din industrie, contribuie și mai mult la dezvoltarea sustenabilă a orașului și economiei locale„, a explicat primarul Florin Birta.

Ne găsiți și pe Google News