A fost lansata licitatia pentru construirea Drumului Expres Arad – Oradea. Circulatia pe acest drum s-ar putea deschide la finalul lui 2026
Stiri Bihor

A fost lansata licitatia pentru construirea Drumului Expres Arad – Oradea. Circulatia pe acest drum s-ar putea deschide la finalul lui 2026

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin intermediul directorului ei, Cristian Pistol, a anuntat ca astazi a fost lansata licitatia pentru construirea Drumului Expres Arad – Oradea.

„Astăzi am făcut un pas important pentru construcția drumului expres Arad – Oradea, parte a Via Carpatia, o șosea de mare viteză care urmează să asigure conexiunea între Lituania (Klaipėda) și Grecia (Salonic ) prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Am transmis către ANAP documentațiile de atribuire pentru lansarea procedurilor de achiziție publică pentru construcția acestui  drum expres în lungime totală de 120,47 km” a declarat Cristian Pistol.

Lucrurile se misca foarte repede la aceasta investitie, mai ales ca anul trecut, presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, anunta in luna iulie  ca a fost semnat contractul de finantare. A urmat apoi avizarea studiului de fezabilitate, in luna octombrie, iar in luna decembrie proiectul a fost pus in transparenta decizionala.

Daca licitatia se va desfasura normal si nu vor exista contestatii la contestatii, lucrarile vor putea incepe inca din toamna acestui an.

Licitația pentru construcția Drumului Expres Arad – Oradea este împarțită în 3 loturi distincte, astfel:
  • Lotul 1 – în lungime 33,7 km, la care se adaugă drumul de legatură la DN79 – Salonta (5,3 km).
  • Lotul 2 – în lungime 39,7 km, la care se adaugă drumul de legatură până la granița cu Ungaria (10 km)
  • Lotul 3 – în lungime 47,07 km, la care se adaugă drumul de legatură cu zona industrială Arad Vest (2,9 km)
 
Valoarea totală estimată a acestor contracte este de aproximativ 8,5 miliarde lei fără TVA.
 
Sursa de finanțare este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile – Programul Transport (PT) 2021-2027.
 
Antreprenorii vor trebui să finalizeze lucrările de construcție în 24 de luni de la ordinul de începere a lucrărilor.

Ne găsiți și pe Google News