Senatorul Cornel Popa trage un semnal de alarma: Drepturile copiilor institutionalizati sunt constient incalcate de ANPDCA
Cornel Popa

Senatorul Cornel Popa trage un semnal de alarma: Drepturile copiilor institutionalizati sunt constient incalcate de ANPDCA

chilipirul-zilei.ro/
Senatorul liberal Cornel Popa, a intepelta-o pe GABRIELA COMAN, Preşedinte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, in legatura cu drepturile copiilor fără familie.

Vă adresez o interpelare la care aştept toată seriozitatea şi responsabilitatea cu care aţi fost creditată ocupând această funcţie. Motivul interpelării mele îl reprezintă dovezile incontestabile aduse recent în materiale de presă realizate în centrele care au în grijă copii abandonaţi.”, spune Cornel Popa

In continuarea interpelarii depuse la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, senatorul Popa a scos in evidenta lipsurile si problemele din sistemul de protectie dar si faptul ca, potrivit informatiilor de care dispune, multi dintre acestia sunt tranchilizati pentru a-i tine amortiti si legati de paturi.

Sunt multe lipsurile şi problemele cu care se confruntă şi centrele, dar mai ales copiii care îşi petrec ani buni în spatele uşilor închise, cu oameni care ar trebui să aibă grijă de ei. Astăzi mă refer strict la problema medicaţiei acordate tuturor copiilor intervievaţi în cadrul emisiunii România, te iubesc!, câteva zeci de copii trataţi cu antidepresive, antipsihotice şi alte medicamente prescrise celor cu probleme psihice chiar dacă respectivii copii nu suferă de vreo afecţiune psihică.

decathlon.ro

Aşadar, în România anului 2019, nu mai ţinem copiii instituţionalizaţi legaţi de paturi, îi ţinem adormiţi cu tranchilizante şi medicaţie care le amorţeşte simţurile, făcându-i dependenţi de aceste substanţe pentru mulţi ani de acum înainte.

Inutil să mai vorbesc despre efectele devastatoare asupra evoluţiei lor ulterioare sau despre faptul că acesta este modul autorităţilor de a-şi face misiunea uşoară: neacordând atenţie şi grijă, dând medicamente care ţin copiii în paturi zile la rând.

Ceea ce vreau să remarcaţi dumneavoastră, în calitate de preşedinte al ANPDCA, este grava încălcare a drepturilor acestor copii, drepturi elementare la o viaţă normală, în condiţii de siguranţă şi grijă, aşa cum prevede fişa postului acestor centre în care cresc copiii abandonaţi de familii, abandonaţi şi de statul român.

Consideraţi, aşadar, interpelarea mea şi o sesizare în acelaşi timp şi precizaţi, vă rog, când veţi declanşa o acţiune de verificare împreună cu autorităţile locale în subordinea cărora sunt Direcţiile de Protecţie a Copilului, pentru a răspunde astfel acestui strigăt de ajutor venit din centrele de plasament?