Oradea, orasul florilor. Au inflorit ciresii japonezi in Piata Unirii
Stiri Oradea

Oradea, orasul florilor. Au inflorit ciresii japonezi in Piata Unirii

Spectacolul florilor pomilor ornamentali din Oradea continua azi cu ciresii japonezi din Piata Unirii, locul unde, zilele acestea, pot fi admirati, in toata splendoarea lor.

Oradea a devenit, in ultimii ani, la propriu, un oras al florilor, fie ca e vorba de magnolii, lalele sau ciresi japonezi. Astfel, zilele acestea, oradenii sau turistii aflati in trecere prin Piata Unirii, pot admira spectacolul floristic de un roz perfect, confundat parca cu arhitectura inestimabila a zonei centrale.

Citeste si: “Parcul cu lalele” a inflorit din nou si anul acesta, in Oradea. (GALERIE FOTO)

Floarea de cires este floarea provenita dintr-o serie de arbori de Prunus. Ciresul japonez, Prunus serrulata, este numit uneori de japonezi si Sakura, nume omonim cu cel al Festivalului infloririi ciresilor din Japonia.

Adorarea florilor in cultura japoneza a fost influentata de cultura chineza (adoptata in perioada Heian, 794-1185).  In cultura chineza, ciresul reprezenta imaginea femeii, insa in cultura japoneza a primit o simbolistica aparte, mult mai profunda si mai filosofica. Japonezii au observat atent ciclicitatea ciresului facand o analogie interesanta intre natura arborelui si natura umana, florile de cires fiind asemuite cu implinirile sufletesti, atingerea idealurilor si dezvoltarea personala pe de o parte si pe de alta parte, in stadiul de ofilire, reprezinta viata finita si efemera a omului.

Florile de cires in cultura japoneza, simbolizeaza norii care nu definesc altceva decat metafora efemeritatii vietii. Mugurii florilor de cires reprezinta nasterea omului, inflorirea releva tineretea si maturitatea iar ofilirea si scuturarea florilor este privita ca fiind sora geamana a batranetii si mortii omului… Frumusetea unica, uimitoare si plina de culoare ne incanta privirile si sufletul, ne desfata emotiile, trairile insa… niciodata nu trebuie sa uitam ca intr-o bunza zi… ofilirea ne va brazda chipul iar moartea devine inevitabila… Se spune ca singura intalnire la care omul nu poate intarzia este propria sa moarte…

Citeste si: Au inflorit magnoliile! Explozie de culoare si miresme in curtea Universitatii Oradea (GALERIE FOTO)

Deja a devenit o obisnuinta ca cititorii nostri sa impartaseasca cu voi bucuria acestor imagini cu florile vestitoare ale primaverii, iar Madalin Hint ne-a trimis cateva imagini, cu ciresii japonezi din Piata Unirii, pentru a fi admirate cu voi.

Foto credit: Madalin Hinţ pentru InfoOradea

loading...