Janos Kiss, deputat de Bihor: Statul e dator cetățenilor săi prin reducerea cheltuielilor, nu cu noi taxe sau impozite
Janos Kiss

Janos Kiss, deputat de Bihor: Statul e dator cetățenilor săi prin reducerea cheltuielilor, nu cu noi taxe sau impozite

Deputatul PNL bihor, Janos Kiss, a facut astazi, in plenul Camerei Deputatilor o declaratie politica cu privire la reducerea cheltuielilor pentru cetateni, explicand ca statul este dator  sa protejeze cetatenii.

Va redam mai jos textul integral al declaratie politice, asa cum a fost citita ea in fata parlamentarilor”

În ultima perioada am fost martorii unor declarații aruncate pe canalele mass-media în care unii colegi, atât din Parlament cât și din Guvern, făceau apologia introducerii de noi taxe sau impozite pentru a acoperi găurile bugetare. Apoi s-a revenit asupra inițiativei, cel mai probabil din cauza opiniei publice care a fost foarte vehementă împotriva acestui tip de comportament.  Însă ceea ce m-a frapat  a fost lipsa unei discuții serioase și aplicate asupra următoarei dileme: 

  • Se pot introduce noi taxe sau impozite în condițiile în care aparatul bugetar este supradimensionat, iar în momentul de față arată ca un om obez?
  • Putem introduce noi taxe când colectarea atat în ceea ce priveste taxele sau impozitele, dar mai ales când vorbim de recuperări de creanțe sau prejudicii este deficitară (și folosesc acest cuvânt cu indulgență)?
  • Vrem noi taxe când există o lipsă totală de interes din partea decidenților politici, atât la nivel local cât mai ales la nivel central, pentru o eficientizare și digitalizare în profunzime a aparatului administrativ?

          Așa cum am menționat și în alte rânduri, consider că este imperativă o modernizare accelerată a  instituțiilor statului, iar acest lucru nu se poate face decât prin aplicarea în egală măsura atât a principiului competenței cât și printr-o depolitizare masivă  și reală a căt mai multor dintre aceste instituții.

          Cred, în egala masură, că decidenții politici, fie că vorbim de primari, presedinti de Consilii Județene sau miniștri, că aceștia sunt datori să ofere exemplul personal inainte de a împovara cetățeanul cu mai multe taxe. Este profund incorect sa pretinzi taxe sau impozite noi în condițiile în care nu ai făcut tot ceea ce era posibil pentru a optimiza atăt resursele umane cât și cele materiale de care dispui.

Cetațeanul nu poate fi solidar cu un stat care devine din ce în ce mai leneș și care nu furnizează servicii de calitate în contul banilor primiți de la aceștia.

          Nu este posibil ca cei din mediul privat, oameni care muncesc și produc plus valoare societății să fie spoliați pentru a acoperi găurile lăsate de firme cu acționariat majoritar de stat care fie nu aduc profit, fie sunt pe pierdere, iar în tot acest timp  au la vârf oameni care în fiecare lună incasează pe lângă salarii sau sporuri și bonusuri nesimțite.

          Sunt conștient că nu există soluții perfecte sau infailibile, dar cred ca putem începe prin reforme concrete, atât în ceea ce privește creșterea capacității de colectare cât și prin optimizarea cheltuielilor statului.

În fond, este important ce poți face tu în calitate de cetățean pentru țara ta, dar în egala măsura și reciproca trebuie să fie valabilă.

Ne găsiți și pe Google News