FOTO | Palatul Füchsl din Oradea este intr-un amplu proces de renovare și restaurare
Stiri Oradea

FOTO | Palatul Füchsl din Oradea este intr-un amplu proces de renovare și restaurare

Continuă lucrările la Palatul Füchsl, prima clădire din oraș proiectată în stil Secession de către arhitecții Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor.

Palatul situat pe str. Independenței nr. 11 – 13 a intrat din vara anului trecut într-un amplu proces de renovare și restaurare, lucrările desfășurându-se sub supravegherea Direcției Patrimoniu Imobiliar.

„Până acum au fost reabilitate fațadele curților interioare, care sunt aproape de finalizare, se continuă cu reabilitarea șarpantelor, s-au montat schelele pe toată fațada exterioară a clădirii în vederea începerii tencuielilor, lucrându-se totodată la ornamentele acoperișului. Pe perioada iernii, condițiile meteo nu au fost favorabile lucrărilor, dar odată cu venirea timpului bun, acestea sunt reluate într-un ritm susținut”, a declarat  Lucian Popa, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, acestea fiind realizate de către asocierea de firme SC Drum Asfalt & SC Constructorul Sălard SRL, iar valoarea contractului de lucrări este de 3.460.145,01 lei (fără TVA).

Construcția Palatului Füchsl a început în toamna anului 1902, sub îndrumarea inginerului Rendes Vilmos, palatul fiind terminat în aprilie 1903. În anul 1910 clădirea a fost cumpărată, împreună cu firma fraţilor Füchsl, de către Izidor Ulmann jr.

Lucrările de reabilitare constă în: lucrări de reparare a faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare, reparații ornamente florare, repararea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, precum și înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale. Totodată, se vor executa lucrări de eliminare a igrasiei din zidăria pereţilor (cu precădere peretele din frontul stradal). Toate tencuielile exterioare sunt degradate şi desprinse, motiv pentru care se vor îndepărta şi se vor reface. Având în vedere că starea tencuielii exterioare este vizibil afectată de săruri, minerale şi umiditate, pe înălţimi variabile, este necesară folosirea unor tencuieli de asanare (tip Baumit, Hasit sau similar).

Tot în cadrul lucrărilor se vor executa reparații la porți și la parapeţii metalici din fier forjat ai balcoanelor. Glafurile din tablă zincată se vor demonta și se vor înlocui cu glafuri confecționate din tablă de zinc. Se vor monta jgheaburi și burlane noi din tablă de zinc, opritori de zăpadă, se vor repara lucarnele și se vor reface cele 3 lucarne după modelul existent.

Pe suprafaţa turnului, la dolii și la elementele ornamentale se va folosi tablă de zinc, cu respectarea modelului existent.

[supsystic-gallery id=87]

Reabilitarea Palatului Füchsl este realizată prin Programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

Prin intervențiile propuse în cadrul acestui program de reabilitare, Primăria Municipiului Oradea are în vedere punerea în siguranță a imobilelor, reabilitarea anvelopelor, a componentelor artistice și urbane ale acestora, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale,precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.

Ne găsiți și pe Google News