Florica Chereches: Derna, o bomba ecologica cu efect intarziat
Florica Chereches

Florica Chereches: Derna, o bomba ecologica cu efect intarziat

În urma răspunsului primit de la Ministerul Mediului la întrebarea referitoare la ecologizarea batalurilor periculoase de la Derna, răspuns atașat acestui e-mail, deputatul Florica Cherecheș continuă demersurile în a găsi o soluție pentru problema extrem de gravă din această  localitate.  

     Așa cum este indicat în răspunsul primit, această situație implică inclusiv o incălcare gravă a normelor Europene,  motiv pentru care României i-a fost intentat un proces. Doamna deputat a trimis o nouă întrebare, de data aceasta Administratiei Fondului de Mediu,  pentru a găsi cât mai repede o sursă de finanțare pentru ecologizarea celor două  batale și  pentru a afla în ce stadiu sunt demersurile grupului interministerial care gestionează această situație. 

Va redam mai jos textul intrebarii, adresata domnului Cornel Brezuică, Președintele Administrației Fondului de Mediu, privind situația extrem de gravă de pe aria Comunei Derna, Județul Bihor

Pe aria localitații Derna, Județul Bihor, se află două depozite de deșeuri industriale extrem de periculoase, conținând gudroane acide. Acestea reprezintă un pericol iminent atât pentru mediu cât și pentru locuitorii din zonă, mai multe locuințe fiind amplasate în aval de batalul numărul 2. De asemenea, s-au identificat infiltrații semnificative, atât de gudroane acide cât și de bitumuri în jurul batalului numărul 1. Toate aceste detalii cu privire la riscul iminent de gravă poluare a localității cu substanțele rezultate de la aceste depozite, sunt notate în raportul Gărzii de Mediu atașat acestui document

Primăria Derna ar dori să se ocupe de ecologizarea acestor depozite, dar procesul este problematic datorită proprietății celor două batale.

Batalul numarul 1 în suprafață de 3.554 mp, se află în proprietatea SC PETROL DERNA SA, societate cu activitatea sistată și în plină derulare a procesului de faliment, deci, în incapacitate de a accesa fonduri pentru ecologizare. Primăria Derna este dispusă să ia în proprietate acest batal în scopul ecologizării prin accesare de fonduri Europene, dar, numai în condițiile în care se pot oferi garanții pentru obținerea acestor fonduri.

Batalul numărul 2, în suprafață de 2.300 mp aparține Statului Român conform CF nr 287 notându-se drept de administrare operativă în favoarea Ministerului Industriei Grele.

Au fost trimise numeroase sesizări pe această temă tuturor instituțiilor avizate : Prefectura Bihor, Ministerul Mediului, Administrația Fondului pentru Mediu cât și Avocatul Poporului.

De asemenea a fost interpelat Ministerul Mediului în cadrul întrebării Nr. 3997A/02.05.2018.

Din păcate, deși aceste instituții au demarat procese interne pentru soluționarea problemei, nici până la această oră nu s-a comunicat un răspuns clar în privința posibilității de finanțare pentru ecologizarea celor două batale.

Ministerul Mediului prin răspunsul primit indică fapătul că nu deține competențe în a identifica surse de finanțare pentru ecologizarea celor doua batale.

Deși această situație a fost adusă de mult la cunoștința autorităților, este regretabil că cele două batale se regăsesc în lista deșeurilor neconforme, obiect al cauzei C-30/17Comisia Europeană împotriva României, acțiune în constatarea neândeplinirii obligațiilor prevăzute de art. 14 litera b) coroborat cu art. 13 din Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri , prin neluarea măsurilor pentru a închide cat mai repede posibil , în conformitate cu art 7lit g) și art 13 din directivă.

Stimate Domnule Președinte,

Având în vedere gravitatea acestei situații cu potențial iminent de mare pericol pentru mediu și pentru locuitorii din zona afectată, vă rog sa îmi comunicați ce elemente de noutate s-au luat în considerare în cadrul grupului de lucru interministerial, și ce termen aticipați pentru găsirea unei soluții concrete pentru rezolvarea acestei probleme?

Vă rog de asemenea să-mi comunicați orice progres realizat în soluționarea acestei probleme extrem de grave.

Vă asigur de asemenea de tot sprijnul pentru modificări legislative necesare soluționării situației cât mai urgent.

 

Ne găsiți și pe Google News