Bilantul de activitate al deputatului PNL Bihor, Florica Chereches
Florica Chereches

Bilantul de activitate al deputatului PNL Bihor, Florica Chereches

Deputatul PNL Bihor, Florica Chereches, Vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputatilor, si-a publicat bilantul de activitate parlamentara pentru anul 2020:

Activitatea mea de deputat, Vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, din Camera Deputaților și Secretar al Grupului de deputați PNL, în cifre:

  • 164 de întrebări
  • 134 luări de cuvânt
  • 94 declarații politice
  • 108 propuneri legislative, din care, 22 au fost promulgate ca legi
  • 25 de moțiuni

Am pornit în noul an cu multă speranță, cu un guvern PNL hotărât să schimbe fața României prin reforme în domeniile cheie ale economiei, învățământului, sănătății și transporturilor.

Pandemia COVID-19 a obligat însă, atât Guvernul, cât și Parlamentul să-și adapteze prioritățile, astfel că sănătatea românilor și desfășurarea activităților de orice fel, în condiții de siguranță sanitară, a devenit principalul obiectiv al ultimelor luni.

Activitatea parlamentară s-a mutat în mediul online, la fel ca multe alte activități desfășurate în această perioadă. Am participat în această perioadă, la dezbaterea unor proiecte importante de legi, prin care erau adoptate ordonanțele de guvern, emise pentru a răspunde necesităților apărute. De asemenea, am participat la dezbaterea unor legi populiste, care presupuneau un efort bugetar deosebit, fără studii de impact, propuse ori susținute de PSD, doar pentru a pune noi poveri pe umerii Guvernului care, oricum, a avut de luptat cu efectele pandemiei, reușind totuși să țină sub control situația, atâta vreme cât a avut pârghiile necesare. Măsurile bune luate la timp, au reușit să evite o aglomerare a sistemului sanitar, contaminarea în masă a românilor și un număr ridicat de decese.

La începutul sesiunii parlamentare am depus o inițiativă de modificare a Legii de combatere a ambroziei, pentru ca legea aflată în vigoare să fie mai funcțională. Modificările aduse, promulgate deja de Președinte, vor conduce la o luptă mai eficientă împotriva celei mai alergene plante din România, care face viața persoanelor alergice un calvar, pe toată perioada de vegetație a plantei.

În urmă cu doi ani am început să atrag atenția asupra unui pericol de contaminare majoră pe care-l reprezintă cele două batale de reziduuri petroliere de pe raza comunei Derna și am depus o mulțime de memorii la câteva ministere, pentru a găsi soluția optimă pentru ecologizarea acestora. Din păcate, răspunsurile primite de la guvernul PSD au fost mereu vagi, comisie după comisie analizând situația și atât. Am reluat în acest an seria consultărilor la ministere și la Administrația Fondului de Mediu, și încep să se întrezărească soluții, chiar dacă procesul nu este deloc simplu ori ieftin. Pe raza județului Bihor mai sunt câteva situri contaminate, pe lângă aceste batale, și preocuparea mea este să găsim o soluție potrivită pentru ecologizarea lor.

Dintre legile inițiate sau co-inițiate de mine și promulgate în această sesiune parlamentară, amintesc doar două: Legea pentru combaterea ambroziei și Legea prin care se acordă un stimulent educațional de 100 lei pe lună, în vederea participării la grădiniță a copiilor proveniți din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, sau care au părinții absenți.

Pentru a întârzia răspândirea virusului și a proteja sănătatea elevilor, a familiilor acestora și a cadrelor didactice, toată activitatea didactică a fost mutată în spațiul virtual. Din păcate, unii copii nu s-au putut conecta la „Școala de acasă” din lipsa dispozitivelor sau a conexiunii la internet. M-am alăturat și eu eforturilor Guvernului și inițiativelor private de a le furniza acestor copii cele necesare continuării cursurilor online, și am dăruit 10 tablete conectate la internet pentru tot atâția elevi proveniți din familii cu mijloace limitate, din nordul județului Bihor.

În toată această perioadă, am preluat de la cetățeni diverse probleme, sugestii, propuneri concrete, pe care le-am transmis către Guvern, am stat de vorbă cu majoritatea miniștrilor, pentru a le aduce la cunoștință diverse situații, pentru a le cere să vină cu soluții, sau să accepte propunerile noastre. Aceste discuții s-au materializat adesea în prevederi conținute în ordonanțe ori hotărâri de guvern, în metodologii și proceduri specifice, spre satisfacția celor care le-au sesizat, care au apreciat că sunt luați în serios și ascultați.

La începutul lunii februarie, împreună cu alți trei colegi din comisia de învățământ, am efectuat o vizită de lucru în Finlanda, pentru a observa sistemul lor de învățământ, și a prelua bunele lor practici în învățământul profesional.

În perioada următoare, continuă atât activitatea parlamentară în sesiune extraordinară, cât și consultările cu cetățeni și firme, audiențele pe diferite teme. Pentru că ne apropiem de alegerile locale, o mare parte a activității este dedicată vizitelor în teren, discuțiilor cu cetățenii, cu reprezentanții administrațiilor locale, cu candidații noștri.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News