Florica Chereches: In Derna avem o adevarata bomba ecologica, iar institutiile statului nu iau masuri
Florica Chereches

Florica Chereches: In Derna avem o adevarata bomba ecologica, iar institutiile statului nu iau masuri

Dupa ce autoritatile locale din Derna, judetul Bihor, au epuizat toate caile institutionale prin care au atras atentia asupra “bombei ecologice” generate de batalele cu acid sulfuric de pe raza localitatii, acestea au cerut sprjinul deputatului liberal Florica Chereches, care a solicitat lamuriri ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu

“Pe aria localitații Derna, Județul Bihor, se află două depozite de deșeuri industriale extrem de periculoase, conținând gudroane acide. Acestea reprezintă un pericol iminent atât pentru mediu cât și pentru locuitorii din zonă, mai multe locuințe fiind amplasate în aval de batalul numărul 2. De asemenea, s-au identificat infiltrații semnificative, atât de gudroane acide cât și de bitumuri în jurul batalului numărul 1. Toate aceste detalii cu privire la riscul iminent de gravă poluare a localității cu substanțele rezultate de la aceste depozite, sunt notate în raportul Gărzii de Mediu atașat acestui document“, sustine Florica Chereches, in documentul trimis catre Ministrul Mediului

Deputatul explica apoi ca, Primăria Derna ar dori să se ocupe de ecologizarea acestor depozite, dar procesul este problematic datorită proprietății celor două batale.

Batalul numarul 1 în suprafață de 3.554 mp, se află în proprietatea SC PETROL DERNA SA, societate cu activitatea sistată și în plină derulare a procesului de faliment, deci, în incapacitate de a accesa fonduri pentru ecologizare. Primăria Derna este dispusă să ia în proprietate acest batal în scopul ecologizării prin accesare de fonduri Europene, dar, numai în condițiile în care se pot oferi garanții pentru obținerea acestor fonduri.

Batalul numărul 2, în suprafață de 2.300 mp aparține Statului Român conform CF nr 287 notându-se drept de administrare operativă în favoarea Ministerului Industriei Grele.

Au fost trimise numeroase sesizări pe această temă tuturor instituțiilor avizate : Prefectura Bihor, Ministerul Mediului, Administrația Fondului pentru Mediu cât și Avocatul Poporului, mai explica Florica Chereches.

In continuare Deputatul Florica Chereches ii solicita ministrului sa raspunda la doua intrebari, urmand ca acesta sa-i trimita raspuns in scris

 

  • Stimată Doamnă Ministru, vă rog sa îmi transmiteți care este forma juridică de contract care trebuie încheiat de Primăria Derna pentru a putea accesa fondurile necesare ecologizării celor două batale?
  • Ce program de finanțare poate garanta obținerea fondurilor de ecologizare pentru Primăria Derna, odată ce depozitele au intrat în proprietatea primăriei?
loading...