Florica Chereches: CCR a admis că, la Ministerul Educației, „Tara arde şi baba se piaptană!”
Florica Chereches

Florica Chereches: CCR a admis că, la Ministerul Educației, „Tara arde şi baba se piaptană!”

In cursul zilei de 19 aprilie, Curtea Constituțională a admis obiectia de neconstituționalitate depusa PNL, cu sustinerea USR si PMP, dar și a grupului minorităților din Parlament, in ceea ce priveste Legea care prevede reorganizarea Editurii Didactice și Pedagogice din Regie Autonoma in Societate Comerciala.

Intr-un comunicat, transmis InfoOradea, deputatul PNL Bihor, Florica Chereches, Vicepresedinte al Comisiei pentru Educatie din Camera Deputatilor, spune: “Salut decizia Curții Constituționale care, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Partidul Național Liberal şi a constatat că dispozițiile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017, privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A. si ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică”, prin transformare, sunt neconstituţionale.

In urma cu o luna, Parlamentul vota legea de aprobare a OUG 76, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acțiuni, lege care instituia monopolul acestei edituri pe piața de manuale din România, o editură cu doar 4% cotă de piață şi elimina concurența, garanția calității.

Dupa adoptarea legii in parlament, Partidul Național Liberal a sesizat Curtea Constituțională. Deputatul Florica Chereches sustine ca a invocat mai multe motive de neconstituționalitate şi a demonstrat că justificarea adoptării acestei ordonanțe, de a asigura elevilor manuale la timp, nu stă în picioare, ci doar acoperă indiferența şi incapacitatea ministerului de a organiza din timp licitațiile, ordonanța fiind anti democratică şi anti progres.

Nu editurile au fost de vină pentru că elevii au început școala fără manuale, ci greșelile făcute de Ministerul Educației: licitațiile întârziate, rezultatele viciate, și contestațiile tărăgănate, cu grave suspiciuni de corupție, mai spune deputatul liberal

Această ordonanță afecta grav libera concurență, Legea privind combaterea concurenței neloiale şi încălca principiul funcţionării pieţei economice. Nu este justificat nici caracterul de urgență al ordonanței, pentru că problema manualelor care nu ajung la timp pe băncile elevilor trenează deja de câțiva ani. Se limita astfel accesul la manuale alternative și dreptul elevilor de a beneficia de manuale gratuite pe durata învățământului obligatoriu“, mai declara Florica Chereches

In finalul comunicatului, deputatul saluta decizia CCR şi “aştept ca Ministerul Educației Naționale să se ocupe, cu celeritate, de problemă şi să asigure elevilor cele 251 de titluri de manuale unice, la începutul anului şcolar, să organizeze licitațiile la timp şi transparent, oferind toate condițiile pentru o competiție sănătoasă, în favoarea elevilor din România.

Dacă ministerul va continua să încerce să instituie monopol, prin tot felul de artificii juridice, sau să favorizeze o societate neperformantă, inventând noi forme de asociere, va demonstra, încă o dată, vechea zicală românească: “Țara arde, si baba se piaptănă!”, a mai iterat Deputatul PNL Bihor Florica Chereches