Cornel Popa: Ce se va întâmpla cu medicamentele ieftine, care costă cel mult 25 ron, doamna ministru?
Cornel Popa

Cornel Popa: Ce se va întâmpla cu medicamentele ieftine, care costă cel mult 25 ron, doamna ministru?

În luna octombrie 2018, senatorul liberal Cornl Popa a adresat o interpelare având ca obiect bolile rare care sunt orfane de tratament, iar acum revine cu o noua interpelare, adresata ministrului sanatatii, despre soarta  medicamentelor ieftine, care costă cel mult 25 ron.

Doresc să trag un semnal de alarmă, de data aceasta cu privire la lipsa acută a unor medicamente ieftine atât din spitale, cat si din farmacii. Mai mult decât atât, într-un viitor apropiat, din cauza taxei clawback (care reprezintă o treime din prețul medicamentului) asupra căreia nu se înțeleg producătorii de medicamente și ministerul pe care îl coordonați, aceste medicamente care costă cel mult 25 ron, în marea lor majoritate produse în țara noastră, vor dispărea complet din farmacii! De cele mai multe ori, acestea sunt înlocuite cu altele în cadrul terapiilor, însă acest lucru poate afecta rezultatul final al tratamentului.

Doamnă Ministru, neînțelegerile dintre producătorii de medicamente și Ministerul Sănătății trenează de foarte multă vreme, iar cei care iși macină sănătatea sunt pacienții! Mulți dintre aceștia sunt nevoiți să apeleze la rude sau cunoștințe pentru a le procura medicația din alte țări. Trebuie găsită urgent o rezolvare a acestei situații. În sensul celor prezentate, vă întreb: ce soluții are Ministerul Sănătății la această problemă?

loading...