Viata fara ambrozie a devenit o realitate. Legea de combatere a ambroziei a fost adoptata
Florica Chereches National

Viata fara ambrozie a devenit o realitate. Legea de combatere a ambroziei a fost adoptata

Astazi in Camera Deputatilor, care este si camera decizionala, a fost adoptata cu o singura abtinere „Legea de combatere a ambroziei”, dupa ce la sfarsitul lunii octombrie 2017, aceeasi lege a trecut si de Senat.

Anticipam ca adoptarea acestei legi ar duce la reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la cresterea capacitatii de munca a populatiei active, la scaderea costurilor cu decontarea concediilor medicale si la imbunatatirea aspectului terenurilor virane necultivate”, a declarant deputatul Florica Chereches, in discursul ei, de azi, din plen

Deputatul Florica Chereches, initiatorul Legii de combatere a Ambroziei, a depus pentru prima data proiectul de lege in anul 2016, insa acesta a fost clasat pentru ca nu a fost repartizat si dezbatut in comisii pana la finalul mandatului.

Ulterior, in aprilie 2017, deputatul a redepus acest proiect, care a fost imbunatatit si amendat in comisii, astfel ca dupa ce a trecut in unanimitate de Senat, acesta a ajuns la final, fiind adoptat si in Camera Deputatilor.

interlink.ro

Foarte multi cetateni s-au plans ca sufera de alergie la aceasta planta si mi-au cerut sa initiem o lege prin care sa se ia masuri pentru starpirea ei cu sanctiuni severe pentru cei care nu se conformeaza, asa cum e in alte tari„, ne-a declarat Florica Chereches.

De altfel, deputatul liberal a initiat mai multe actiuni de sensibilizare a autoritatilor pentru starpirea acestei plante puternic alergene, solicitand parlamentului sa urgenteze aprobarea legii impotriva ambroziei.

Demna de semnalat este si campania „Viata fara ambrozie”, initiata la 1 noiembrie de jurnalistul Ionela Nastase si sustinuta prin postari si clipuri video, de diverse persoane publice, jurnalisti, artisti, dar si politicieni.

Legea de starpire a ambroziei, obliga proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, a cailor ferate, a cursurilor de apa, a lacurilor, a sistemelor de irigatii, a bazinelor piscicole, sa desfasoare de mai multe ori pe an, lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia. Legea are si prevederi legate de informarea cetatenilor, astfel incat toata lumea sa recunoasca si sa starpeasca de pe proprietatile lor ambrozia, cea mai alergena planta din Romania, care e combatuta prin lege, in toate tarile din jur.

Potrivit legii, cei care nu se conformeaza prevederilor din avertisment, se sanctioneaza cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.

Viata fara ambrozie a devenit o realitate

Deputatul liberal a mai declarant ca isi exprima speranta ca ministerele avizate sa elaboreze in cel mai scurt timp normele metodologice, astfel incat legea sa fie pe deplin functionala la debutul sezonului din aceasta vara si voi trimite si eu cateva sugestii cu privire la continutul normelor, bazate pe propunerile venite in ultima vreme de la specialisti.

Sper de asemenea ca toti proprietarii de teren pe care creste ambrozie sa inteleaga cat e de important sa o starpeasca, chiar daca acest lucru presupune niste costuri, dar sanatatea lor si a celor din jur, merita acest efort”, a mai spus Florica Chereches.

Descarca „Legea de combatare a ambroziei” (.pdf)

 

raspandirea ambroziei europa 2016
Raspandirea ambroziei Europa – 2016

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiana invaziva care creste pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor sau in parcuri, ruini si locuri lasate in paragina (de aici denumirea populara: iarba parloagelor. infloreste in august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vant, provoaca rinita alergica, conjunctivita alergica, astm, dermatita de contact (de aceea se recomanda folosirea manusilor daca se smulge), in special la sfarsitul verii – inceputul toamnei. O singura planta matura poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenica planta din Romania si unii ajung chiar la urgente din cauza ei. Specialistii spun ca, mai devreme sau mai tarziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

raspandirea ambroziei europa romaniaManifestarile pot fi diferite de la un pacient la altul, cele mai frecvente fiind mancarime nas/ ochi, secretii nazale abundente, ochi rosii. Cel mai evident si deranjant simptom este rinoreea (scurgere nazala apoasa, chinuitoare, ce dureaza intre doua si trei saptamani si care nu cedeaza la nici un tratament obisnuit). Este asociata cu stranutul in rafale si senzatia de nas infundat. in plus, multi dintre acesti pacienti sunt predispusi la aparitia manifestarilor de astm (dificultati in respiratie, tuse, respiratie suieratoare).

Aceasta simptomatologie determina scaderea capacitatii de munca si absenteism, persoanele bolnave necesitand uneori concediu medical. Tratamentul consta in imunoterapie specifica – care costa in medie 4.400 lei/an – administrata pe o perioada de 3-5 ani, tratamentul nefiind decontat din fondul unic pentru asigurari de sanatate. Mai mult, produsul a disparut de pe piata locala si orice intrerupere in acest interval de 3-5 ani duce practic la anularea efectului.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News