Florica Chereches: Legea ambroziei adoptata in senat. Pentru Nutripork trebuie sa iesim in strada!
Florica Chereches Stiri Oradea

Florica Chereches: Legea ambroziei adoptata in senat. Pentru Nutripork trebuie sa iesim in strada!

Deputatul Florica Chereches a sustinut, vineri 27.10.2017, o conferinta de presa, in care a informat comunitatea oradeana despre situatia a doua mari probleme ale oradenilor: Ambrozia si Nutripork.

In ceea ce priveste ambrozia, deputatul aduce la cunostinta opiniei publice faptul ca, Senatul a adoptat in unanimitate de voturi „Legea de starpire a ambroziei

În această săptămână, Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi, Legea de stârpire a ambroziei, conform căreia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, a căilor ferate, a cursurilor de apă, a lacurilor, a sistemelor de irigații, a bazinelor piscicole,  au obligația să desfășoare de mai multe ori pe an, lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia. Legea are și prevederi legate de informarea cetățenilor, astfel încât toată lumea să recunoască ambrozia, cea mai alergenă plantă din România, care e combătută prin lege, în toate țările din jur„, a declarat Florica Chereches

Potrivit legii, cei care nu se conformează prevederilor din avertisment , se sancționează cu amendă de la 750  lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.

Dupa adoptarea in senat, legea va ajunge la Camera Deputaților, „care sunt sigură că o va adopta, pentru că va fi susținută de reprezentații Guvernului, cu care am colaborat și pe care i-am informat despre ce ravagii face planta asta mai ales în vestul țării„, mai spune deputatul

In ceea ce priveste poluarea olfactiva cu care se confrunta Oradea, de 10 ani, si anume dejectiile fetide eliminate de Nutripork si al caror miros creeaza un disconfort major, nu par a fi vesti bune.

Firma Nutripork a depus documentația pentru reautorizarea fermei de porci în 6.09, însoțită de Raportul de amplasament, întocmit de SC Acormed SRL, și semnat de Gabriela Vicaș și Olimpia Mintaș. Pentru eliberarea autorizatiei, documentatia trebuie elaborata imparțial și obiectiv, de firma de consultanță, aceeași firmă care a elaborat și acum 10 ani raportul în urma căruia, ferma a obținut o autorizație de mediu. Raportul spune că s-a întreținut cordonul vegetal care înconjoară ferma, că titularul are obligația monitorizării imisiilor din aer, doar 3 zile pe an, consecutiv,  și că o dată la 4 ani, se vor analiza terenurile pe care se împrăștie dejecțiile.

Citeste si: Deputatul Florica Chereches cere APM Bihor sa nu acorde reautorizarea fermei de porci Nutripork SA

Comisia de analiză tehnică s-a întrunit în ședință miercuri, 25.10, prima zi de lucru a doamnei Mintaș ca director, dar ea a lipsit și a fost înlocuită de doamna Timea Mare, Șef serviciu Avize, Acorduri, Autorizații .

Nu știu toate discuțiile, deși am încercat să mă informez din 3 surse, și am primit un proces verbal foarte superficial, greu de citit. El menționează doar că distanța de la fermă la cartierul de locuit e de 950 m, nu 1000, cum prevede Ordinul ministrului sănătății; că s-a achiziționat un sistem de generare de abur uscat care neutralizează mirosurile, că ar trebui suplimentată perdeaua vegetală cu specii noi cu creștere rapidă, că batalurile cu dejecții sunt complet izolate. DSP a cerut  de la Cluj un punct de vedere privind  Studiul de impact întocmit în 2011, să se vadă impactul instalației noi asupra neutralizării mirosurilor.  APM solicită firmei să întocmească un Plan de gestionare a mirosurilor.

Interesant că doamna Vicaș Gabriela a participat la ședința CAT„și din partea conducerii Nutripork”, după cum scrie în PV.

Marea problemă e că nu se recunoaște existența mirosului, ni se spune că nu se poate cuantifica mirosul și că nu dăunează sănătății. Același răspuns și de la DSP. Se dă vina pe fabrica de zahăr, pe stația de epurare, pe o fermă ce ar funcționa fără autorizație, pe primărie că a dat teren pe 49 de ani. Instituțiile spun că nu se fac precizări cu privire la perdeaua forestieră, deși există lege care prevede expres acest lucru și se știe cum ar trebui să arate„, spune Florica Chereches

Documentul de referinţă privind cele mai bune tehnici disponibile în Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/302 A COMISIEI, de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT), în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului, pentru creșterea intensivă a păsărilor de curte și a porcilor are prevederi precise care reduc emisiile de gaze dar nu știu dacă urmărește cineva punerea lor în practică.

„Ministerul mediului mi-a spus în unul din răspunsuri că autoritățile competente cu autorizarea pot impune instalațiilor condiții mai restrictive de autorizare decât cele rezultate din aplicarea celor mai bune tehnici disponibile. Pe lângă asta, ministerul recomandă să se ia în considerare și localizarea geografică și condițiile de mediu.

Ministerul sănătății a recomandat de asemenea măsuri suplimentare cum ar fi monitorizarea nutriției animalelor pentru a reduce emisiile de amoniac, utilizarea de aditivi pentru neutralizarea mirosului dejecțiilorși nu numai a celor de reducere a amoniacului pentru că mirosul e generat de amestecul a peste 200 de substanțe, tehnici de ventilare eficientă a adăposturilor de animale și altele. Mi-a mai comunicat că din păcate, în România nu există așa ca în alte țări, Austria fiind dată ca exemplu, o rglementare la nivel național a emisiilor de mirosuri provenite de la instalațiile de creștere intensivă a porcilor. De ce oare nu există interes pentru rezolvarea acestor probleme? Când o să-i pese guvernului de oameni?”, aminteste Chereches in conferinta.

Urmează să se stabilească data dezbaterii publice, care se va posta pe siteul APM Bihor și se va anunța în presa locală, o așteptăm cu interes!

De asemenea, deputatul a amintit ca, in acest moemnt, asteapta un raspuns de la ministrul mediului, avand in vedere solicitarea unui raspuns legat de un posibil conflict de interese, cunoscandu-se, deja, faptul ca Olimpia Mintas este si semnatara acordului de amplasament al Nutripork si Directoarea Executiva a APM. Adica ea cere, ea isi da!

„Îi chem pe orădeni în stradă, să le spunem apăsat celor de la instituțiile statului, care ar trebui să aibă grijă de calitatea aerului și de sănătatea populației, că ce simțim e ceva real și nu mai vrem să suportăm! Vom anunța cât de curând o dată pentru o adunare populară. Să ne facem văzuți și auziți, celor care ar trebui să le pese de noi, și de sănătatea noastră!”, incheie deputatul.

Foto: arhiva infoOradea

Ne găsiți și pe Google News