PNL prin vocea senatorului Cornel Popa, solicita Senatului Romaniei o sedinta solemna, pentru a marca actul Unirii cu Basarabia, de la 27 martie 1918
Politica

PNL prin vocea senatorului Cornel Popa, solicita Senatului Romaniei o sedinta solemna, pentru a marca actul Unirii cu Basarabia, de la 27 martie 1918

Senator Cornel Popa a depus, pe 1 februarie, la Biroul permanent al Senatului, din partea PNL, un memorandum, solicitand ca în anul Unirii este nimerit să marcăm primul eveniment de rezonanţă internaţională atunci când s-a pornit preconstituirea statului unitar român.

Astfel, Popa a cerut ca în zilele de 26 şi 27 martie, să se organizeze o şedinţă solemnă a Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova pentru a marca data în care actul Unirii a fost votat de Sfatul Ţării, în anul 1918.

Prin prezenta, vă supun atenției organizarea unei Sesiuni Solemne a Camerei Deputaților si Senatului României, împreună cu Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 26-27 martie 2018, la Iași, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, în contextul aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

După 100 de ani, românii din  stânga si dreapta Prutului, au nevoie de ambele clase politice, de la București si de la Chișinău să-şi dea mâna în anul centenarului Marii Uniri şi să arate continuitatea destinului comun al aceluiași popor în cadrul Uniunii Europene.

Actul Unirii votat de Sfatul Tarii la 27 martie / 9 aprilie 1918 a pus piatra de temelie la înfăptuirea statului unitar român, prin realizarea unirii primei provincii istorice romanești, Basarabia, cu ţara mamă România.

In consecința,  vă adresez rugămintea în numele Partidului National Liberal, partid al Unirii, să supuneți spre aprobare, Biroului Permanent Reunit, organizarea Ședinței Solemne a celor două Parlamente la această aniversare.

SENATOR Cornel Popa

Pe 27 martie 1918 Sfatul Tarii a votat unirea Basarabiei cu Romania, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu Romania, urmate fiind de celelalte provincii romanesti – Ardealul, Crisana, Banatul, Maramuresul si Bucovina – pana spre sfarsitul anului 1918, cand la 1 decembrie a fost creata Romania Mare.

Unirea Basarabiei cu Romania