Deputatul Florica Chereches a depus o initiativa legislativa pentru combaterea ambroziei
Florica Chereches Stiri Oradea

Deputatul Florica Chereches a depus o initiativa legislativa pentru combaterea ambroziei

Deputatul PNL Florica Chereches a depus în această săptămână o inițiativă legislativă pentru combaterea ambroziei, o plantă puternic alergenă, pericol pentru sănătatea publică. Foarte mulți cetățeni s-au plâns că suferă de alergie la această plantă și mi-au cerut să inițiem o lege prin care să se ia măsuri pentru stârpirea ei cu sancțiuni severe pentru cei care nu se conformează, așa cum e în alte țări.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiană invazivă  care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarba pârloagelor. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact (de aceea se recomandă folosirea mănușilor dacă se smulge), în special la sfârșitul verii – începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenica plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice. 

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, cele mai frecvente fiind mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii. Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea (scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit). Este asociată cu strănutul în rafale și senzația de nas înfundat. În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Această simptomatologie determină scăderea capacităţii de muncă şi absenteism, persoanele bolnave necesitând uneori concediu medical.  Tratamentul constă în imunoterapie specifică – care costă în medie 4.400 lei/an – administrată pe o perioadă de 3-5 ani, tratamentul nefiind decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate. Mai mult, produsul a dispărut de pe piaţa locală şi orice întrerupere în acest interval de 3-5 ani duce practic la anularea efectului.

Anticipăm că adoptarea acestei legi ar duce la  reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la creşterea capacităţii de muncă a populaţiei active, la scăderea costurilor cu decontarea concediilor medicale şi la îmbunătăţirea aspectului terenurilor virane necultivate.

Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri  vor desfăşura periodic, cel puţin o dată pe an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la  200 lei la 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice.

Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legale se face de către specialiştii din următoarele instituții: Autoritățile publice locale, Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, Comisariatele judeţene ale Gărzii naţionale de Mediu,

Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Legea are și o componentă de prevenție, pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate feri de ea. Atribuțiile în acest sens le are Ministerul Mediului,  prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care  este obligată să desfăşoare anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu autorităţile publice locale, direcţiile agricole şi de sănătate publică, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante.

În Oradea, există hotărâri de consiliu din 2006 și din 2009 (HCL 725/2006 și HCL 429/2009) prin care se prevăd obligațiile proprietarilor de teren de a și le întreține, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd și amenzi contravenționale.  Poliția locală are ca tematică specială de control situația terenurilor pe care crește ambozie, fie că primește sesizări de la  populație în acest sens, fie că le constată la deplasările pe teren. În acest an au aplicat deja 1.789 de avertismente și 600 de amenzi. O problemă permanentă o are cu terenurile din apropierea căilor ferate, care aparțin CFRului, care are și obligația de a și le întreține dar din păcate, nu o face. Li s-au aplicat și lor 3 amenzi deja dar tot nu-și curăță terenurile, spre nemulțumirea cetățenilor care suferă cumplit de alergia aceasta.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News