Senator Cornel Popa: Standarde diferite, aceeaşi ţară
Cornel Popa

Senator Cornel Popa: Standarde diferite, aceeaşi ţară

Senatorul liberal, Cornel Popa, a facut, la inceputul sesiunii parlamentare, o declaratie politica cu privire la standardele in care mii de copii prescolari si scolari isi desfasoara activitatea de invatare, in unitatile de invatamant din tara, tragand un semnal de alarma legat de infrastructura precara pe care o au acestia la dispozitie.

Va redam mai jos, textul integral al declaratiei politice

Stimaţi colegi, începutul sesiunii parlamentare ne găseşte într-o clădire emblematică a Bucureştiului, cu săli luminate, apă curentă şi tot ceea ce presupune activitatea într-o instituţie în anul 2018.

          Din păcate, nepermis de mulţi copii din ţara noastră nu pot spune acelaşi lucru despre şcolile şi grădiniţele unde vor merge iar, începând de săptămâna viitoare. Şi nu vorbesc aici despre mult discutatul aviz din partea pompierilor, privind securitatea la incendiu… Vorbesc despre absenţe elementare din viaţa de şcolari şi preşcolari – toaletele sunt în curtea şcolii, canalizările nu există, sălile de clasă nu sunt încălzite iarna, scriu şi învaţă în pupitre rupte şi sub acoperişuri prin care plouă, fără manuale… este imaginea deplorabilă a multor şcoli de la care avem pretenţii cu toţii şi cărora guvernul le oferă extrem de puţin.

          Adevărul dureros despre situaţia multor şcoli şi grădiniţe, inclusiv din capitală, este ştiut şi dezbătut cu fiecare ocazie. Soluţiile sunt puţine! Dar este simplu să ridici din umeri într-un birou din Ministerul Educaţiei… Cu siguranţă mai preocupaţi de realitatea cruntă ar fi domnii şi doamnele din guvern dacă ar fi nevoiţi să o trăiască pe propria piele, să facă naveta în satele fără şcoli, să îşi ducă la bun sfârşit ziua de muncă într-o clădire insalubră… Standardele diferite pentru guvernanţi şi pentru cetăţenii de rând nu ne fac cinste în Europa. Iar nemulţumirile sunt tot mai multe, iar parte dintre acestea ajung la noi, reprezentanţii românilor în Parlament, care semnalăm abuzurile, ineficienţa sau erorile acolo unde se produc. Lipsa de reacţie şi de acţiune a guvernului pare să fie politică oficială de la un timp, iar dialogul surd merge mai departe… 

          Dar este cu adevărat inadmisibil ca peste toate acestea să vină şi manualul unic cu greşeli impardonabile, până acum la geografie şi biologie… presimt însă că dezastrul nu se opreşte aici. Experimentul manualului unic impus de PSD a fost falimentar de la bun început. Şi PNL a spus răspicat acest lucru, anticipând de la bun început efectele dezastruoase ale manualului unic, editat de unica editură a statului…

          În vreme ce educaţia în ţările din lumea civilizată intră în noi etape axate exclusiv pe nevoia de cunoaştere a copilului şi pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale, în România facem paşi siguri înapoi, în vremuri pe care le credeam depăşite.

          Iar toate acestea vor fi scump plătite de generaţiile viitoare, dacă nu facem tot posibilul să oprim abuzurile acum!

          Începutul anului şcolar trebuie să fie un prilej de bucurie şi de întoarcere cu sufletul deschis în bănci. Guvernul oferă copiilor noştri frustrări, amatorism şi indiferenţă crasă, chiar din primele zile. Le doresc lor şi dascălilor de la catedre multă putere şi maturitate pentru a reuşi să atingă obiectivele educaţionale în ciuda indiferenţei sistemului de învăţământ şi să nu-şi piardă entuziasmul şi setea de cunoaştere în lupta cu morile de vânt ale Guvernului României!

Ne găsiți și pe Google News