Raportul de activitate al deputatului Florica Chereches
Florica Chereches

Raportul de activitate al deputatului Florica Chereches

Activitatea mea din prima sesiune parlamentară a anului 2016, ca deputat, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Secretar al Grupului parlamentar al PNL, se compune din 5 declaraţii politice, 10 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, 22 întrebãri adresate miniştrilor, 30 de propuneri legislative la care am fost co-semnatar,  participare la conferinţe, seminarii şi grupuri de lucru, întâlniri și audiențe cu cetățeni şi promovarea Oradiei în ţarã şi în străinătate.

Declarațiile politice au atins subiecte precum: necesitatea dezvoltării și promovării învățământului profesional în sistem dual, alegerile locale din 5 iunie, situația dezastruoasă a DN 76, regretul fata de rezultatul pro-BREXIT.

În urma identificării unor probleme sau a sesizărilor primite la Biroul parlamentar,      am formulat întrebări către miniștrii de resort, cu privire la: combaterea ambroziei, plantă puternic alergenă, problemele cu care se confruntă învățământul profesional în sistem dual, măsurile concrete pentru reglementarea organizării optime a grupelor de studiu pentru programele de formare în sistemul profesional-dual, stagnarea lucrărilor la DN 76 (Oradea – Deva), Strategia Educaţiei şi formarii profesionale din România pentru perioada 2016-2020.

interlink.ro

Dintre realizările de echipă ale deputaților PNL în această sesiune parlamentară, la care mi-am adus contribuția și care au devenit legi promulgate de președintele Iohannis, amintesc:

 • Eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește doi ani, pentru a compensa scăderea dramatică a populației.
 • Darea în plată, conform căreia, o persoană care a contractat un credit pentru a achiziționa un imobil sau un terensau a garantat un credit de consum cu o ipotecă, să poată să dea băncii acel bun, dacă nu mai poate plăti Florica-Cherechescreditul, împărțind astfel riscul între el și bancă. Un efect al acestei legi va fi acela că va permite clienților să își negocieze, într-o primă fază, mult mai ușor condițiile de rambursare a creditului făra a fi nevoie să se ajungă neaparat la darea în plată a imobilului. Programul „Prima Casă” a fost exceptat din prevederile legii, care se se va aplica doar titularilor de contract, respectiv cei care au luat casa în scop de domiciliu, pentru a elimina posibilitatea ca de prevederi să beneficieze şi speculatorii.
 • Obligativitatea comercianţilor ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Prin această lege este eliminată taxa pe raft, ceea ce speram ca va duce la scăderea preţurilor la produsele comercializate în supermaketuri.

Două proiecte la care am lucrat timp de trei ani, încă de la începutul mandatului de deputat, au fost finalizate în această sesiune: finanțarea de bază și modificarea legii adopției.

 • Unitățile de învățământ preuniversitar privat și confesional acreditat primesc din acest an, pentru prima dată de la adoptarea legii educației din 2011, finanțare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar cu cel acordat în învățământul preuniversitar de stat. Se corectează astfel o discriminare la care au fost supuși elevii din aceste școli, prin încălcarea Constituției care prevede obligația statului de a asigura educația de bază pentru toți copiii din România.
 • Modificările la legea adopției vizează reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopţie, asigurarea celerității în dobândirea statutului de copil adoptabil,  flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, sancționarea părinților indiferenți care și-au abandonat copiii și nu colaborează nici în vederea adoptării lor. O prevedere importantă este introducerea concediului de acomodare de maxim 12 luni, cu plata unei indemnizații de 1.700 lei, pentru mamele care adoptă copii peste 2 ani.

Am participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintesc:

 • Mitingul de solidaritate cu familia Bodnariu organizat în Oradea în ianuarie
 • Dezbaterea „Reprezentarea de gen in politică: Provocări si soluții”, din București
 • Dezbaterea organizată la Parlament “Refacerea echilibrului demografic – prima prioritate a României”
 • Intalnire cu reprezentanți ai UNICEF pe tema protecției copilului
 • Evenimentul anual: Marșul pentru viață 2016, Oradea
 • Dezbaterea cu tema „Agenda femeii din România” la Palatul Parlamentului
 • Gala voluntarilor în domeniul social Oradea
 • Dezbaterea Naţională de la Palatul Cotroceni, privind Educaţia şi Cercetarea pentru perioada 2016-2017
 • Dezbatere publică a specialiștilor din sănătate la București și Oradea, privind Legea prevenției în sănătate
 • A III-a editie a Târgului Scolilor Profesionale, Oradea
 • Recepția oferită de Președintele Klaus Iohannis de Ziua Europei
 • Recepţia de 4 Iulie oferită de Ambasada SUA la Bucureşti
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News