Primaria Oradea ne invita la dezbaterea Nutripork, marti 28.11.2017, la Prefectura
Stiri Oradea

Primaria Oradea ne invita la dezbaterea Nutripork, marti 28.11.2017, la Prefectura

Primăria Municipiului Oradea face apel către toţi cetăţenii interesaţi să participe la dezbaterea publică din 28 noiembrie 2017, de la ora 16.00, la sediul Prefecturii Bihor, unde se va dezbate solicitarea de emitere a autorizaţiei de mediu a SC Nutripork SRL – Ferma Ioşia.

Locuitorii Municipiului Oradea, în special cei din cartierele Ioșia și Rogerius, se confruntă de mult timp cu disconfortul olfactiv produs de activităţile specifice de creştere a porcilor desfăşurate de SC Nutripork SRL.

În fiecare an, primim zeci de sesizări privind existența unui miros specific de dejecții animale care afectează locuitorii Municipiului Oradea. Primăria Municipiului Oradea a transmis aceste sesizări cu celeritate către Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor, respectiv Agenţia pentru Protecția Mediului Bihor. Aceste instituții, aflate în subordinea Ministerului Mediului, sunt cele care au atribuții legale în domeniul protecției mediului și de sănătate publică, ele fiind abilitate să ia măsurile necesare eliminării acestui disconfort.

Răspunsurile autorităților competente cu privire la disconfortul semnalat au evidențiat de fiecare dată că activitatea Nutripork respectă Autorizația Integrată de Mediu și toate standardele și normativele în vigoare. Ele nu au reușit însă să lămurească o situație existentă, și anume că mirosul de dejecții continuă să afecteze calitatea vieții în cartierele de locuit, cetățenii fiind obligați să respire același aer cu miros insuportabil.  

În luna septembrie a acestui an, SC Nutripork SRL a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor prelungirea Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.80/NV din  29.10.2007 – S.C. Nutripork S.R.L.- Ferma Ioşia din Municipiul Oradea. Dezbaterea privind prelungirea acestei autorizaţii a fost iniţial programată să se ţină la restaurantul Ciuperca, un loc greu accesibil pentru cetăţeni, fiind mutată ulterior la sediul Prefecturii Bihor.

Primăria municipiului Oradea consideră că eventuala prelungire a Autorizaţiei Integrate de Mediu trebuie să fie condiţionată de realizarea, de către titularul de activitate, a unor măsuri privind dotări/investiţii, la termene concrete, atât aferent activităţii de creştere a porcilor, cât şi în ce priveşte gestionarea dejecţiilor animaliere, care să garanteze eliminarea disconfortului produs locuitorilor Municipiului Oradea. De asemenea, în situaţia în care măsurile şi termenele nu sunt respectate, începând cu primul termen, să existe posibilitatea de a fi sistată activitatea S.C. Nutripork S.R.L.- Ferma Ioşia din Municipiul Oradea.

Astfel, alaturi de Societatea Civila din Oradea, care a initiat primele demersuri pentru stoparea mirosului pestilential generat de ferma Nutripork, impreuna cu Nadia Pal si deputatul Florica Chereches, care s-au implicat activ in rezolvarea definitva a acestei probleme si Primaria Oradea sustine participarea masiva a populatiei la dezbaterea ce va avea loc pe 28 noiembrie la Prefectura Bihor.

Citeste mai multe despre problema Nutripork

 

Ne găsiți și pe Google News