Oradea il are, de azi, pe Bratianu, artizanul Marii Uniri. Vezi cum arata ansamblul statuar
Stiri Oradea

Oradea il are, de azi, pe Bratianu, artizanul Marii Uniri. Vezi cum arata ansamblul statuar

noriel.ro
Azi, 24 noiembrie, la împlinirea a 90 de ani de la moartea marelui om politic Ion I.C. Brătianu, artizanul Marii Uniri de la 1918, Primăria Oradea a organizat o serie de manifestări publice prilejuite de dezvelirea statuii lui Ion I. C. Brătianu, amplasată în Parcul Brătianu din Oradea.

Dezvelirea acestei statui face parte dintr-un ciclu de evenimente prin care Primăria Oradea dorește să marcheze Centenarul Marii Uniri. Ion I.C. Brătianu a fost prim-ministru al României într-o perioadă în care s-au întâmplat evenimente istorice importante, având un rol major în Marea Unire din 1918.

Omul de stat I.C Brătianu s-a stins din viață la 63 de ani, în anul 1927, când ocupa funcția de prim-ministru al României.

După intonarea Imnului Naţional al României, în prezența oficialităților şi în aplauzele unui public numeros, a fost dezvelită statuia lui Ion I. C. Brătianu. Sarcina i-a revenit sculptorului Radu Ciobanu, cel care a câștigat concursul pentru realizarea statuii, organizat de municipalitate în anul 2015.

decathlon.ro

După slujba de sfințire a statuii, primarul Ilie Bolojan a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare: președintelui Partidului Național Liberal, d-lui Ludovic Orban și conducerii PNL, d-lui academician Mihai Șora, care la 101 ani a ținut să fie azi prezent la dezvelirea statuii, sculptorului sătmărean Radu Ciobanu, d-lui academician Nicolae Noica și membrilor Comisiei Naționale de Monumente de For Public, tuturor celor care au venit din alte județe pentru a fi alături de orădeni.

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre importanța implicării lui I.C Brătianu în realizarea Marii Unirii, dar și despre motivele pentru care orădenii, și nu numai, trebuie să-i fie recunoscători omului de stat I.C. Brătianu: ”Marcăm azi personalitatea unui dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a dat țara noastră: Ion I.C. Brătianu. Alături de alți câțiva oameni politici de seamă și alături de armata română, acesta a avut un rol major la ceea ce este România astăzi și la faptul că Oradea, Aradul, Timișoara și celelalte orașe sunt astăzi în România. Era o obligație din partea noastră ca oraș să amplasăm această statuie, iar în anii următori, când pe parcursul a doi ani vom marca și în Oradea Centenarul Marii Uniri, ne propunem ca, pe lângă cele 100 de proiecte de investiții, să mai amplasăm câteva statui în semn de respect pentru oameni care au făcut lucruri importante pentru România și pentru Oradea.”

Invitat la eveniment, istoricul Nicolae Noica a vorbit despre personalitatea, formarea și parcursul carierei lui I.C. Brătianu: ”Se spune adesea că recunoștința e o floare rară. Ei bine, aici la Oradea, s-a sădit azi o floare rară: recunoștința față de I.C. Brătianu, cel care în 1916, după doi ani de amânări bine gândite, a semnat documentul de intrare în război a României. Merită arătat tineretului mult mai mult despre cine a fost I.C. Brătianu, cel care a provenit dintr-o familie de mari patrioți. Acesta s-a format înainte ca tehnician, lucrând 6 ani inginer constructor la Paris, apoi alți 6 ani la construcții în țară, fiind cel care a lucrat cu Anghel Saligny la Podul peste Dunăre. Numai după 12 ani a intrat în politică, unde cu demnitate a realizat niște lucruri extraordinare”.

Sculptorul Radu Ciobanu s-a aratat uimit, emoționat și totodată încântat de publicul numeros care a participat azi la dezvelirea statuii lui I.C. Brătianu: ”Acum câțiva zeci de ani în urmă, obișnuiam să vin cu familia mea la Băile Felix, umblam pe străzile acestui frumos oraș și nu-mi imaginam că o să-mi leg destinul de aceste locuri. Acum o parte din inima mea se află aici”.

Manifestările  au continuat cu momentul depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, realizarea dispozitivului de defilare, iar în final defilarea detaşamentului de onoare.

De la ora 16.00, în Sala mare a Primăriei Oradea urma să aibă loc o conferință de prezentare a personalității marcante a lui Ion I.C. Brătianu, la care erau invitaţi să vorbească academicienii Nicolae Noica, Ionuț Cojocaru și Mihai Șora.

La eveniment a participat si Prefectul Judetului Bihor, Ion Mihaiu, care a si depus o coroana in memoria prim-ministrului Romaniei de la acea data.

De remarcat ca nici Presedintele Consiliului Judetean Bihor, pe care il intelegem ca respinge ideea de Mare Unire a Romaniei, dar nici Vicepresedintii Consiliului Judetean Bihor, Ioan Mang de la PSD si Traian Bodea de la ALDE nu  au participat la acest eveniment, care, probabil, nu le spune nimic acestora, iar insemnatatea Marii Unirii este o bagatela pentru acestia