Ploile si umezeala din aceasta toamna au destabilizat o parte din Dealul Ciuperca. GALERIE FOTO
Stiri Oradea

Ploile si umezeala din aceasta toamna au destabilizat o parte din Dealul Ciuperca. GALERIE FOTO

Ploile din aceasta toamna si gradul de umezeala ridicat din ultima perioada, au fost fatale zonei reabilitate de pe Dealul Ciuperca. Astfel ca, in ultimele zile, o parte din terenul din zona de promenada a inceput sa se destabilizeze, creand o presiune asupra parapetilor de langa alei.

Autoritatile au sesizat, inca din 25 octombrie, problemele legate de destabilizarea dealului si au decis, impreuna cu constructorul, sa inceapa lucrari de remediere si consolidare a zonei si au inchis aleile de pe deal.

 

Citeste si: Remedierea pavajului de pe Dealul Ciuperca va fi suportata de catre constructor

Intr-un comunicat anterior, atat Primaria cat si firma SC Abed Nego, au transmis faptul ca vor urma lucrari de reabilitare si stabilizare a dealului, lucrarea aflandu-se in perioada de garantie:

interlink.ro

„Menţionăm că, în urma recomandărilor studiului de risc natural, s-a evitat adoptarea unei soluţiiciuperca-alunecari tehnice rigide pentru infrastructura aleilor, pentru evitarea apariţiei de fisuri în aceasta. Lucrările cuprinse în proiect au fost lucrări de stabilizare locală a versantului, lucrări ce nu exclud mici tasări în timp. Astfel, prin proiect s-a prevăzut o soluţie tehnică de montare a dalelor pe pat de nisip, soluţie care să preia aceste eventuale tasări, acestea fiind remediabile la nivel local.

Executantul lucrărilor de realizare a obiectivului “Dezvoltarea unor habitate naturale din specii de arbori protejaţi şi floră spontană pe Dealul Ciuperca din Municipiul Oradea” va remedia deficienţele constatate cu privire la aleile dalate pe cheltuiala proprie, în conformitate cu garanţia de 5 ani de zile acordată lucrărilor.”

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanțate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiției fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014, termenul final al lucrărilor fiind 31.12.2015.

Dealul nu se afla la prima alunecare de teren, astfel de situatii au mai fost in 1974 si 1981, cand, dupa o vreme extrem de ploaioasa, dealul  a „alunecat” . Cauza este  structura geologica a zonei,  dealul fiind plin de fisuri in stratul de roca, care, atunci cand se umple de apa, destabilizeaza  zona. Daca in trecut, cand acolo era plin de balarii si boscheti nu se observa acest lucru, acum  fiind decoperat acest lucru este vizibil.

Foto: Facebook, Oradea Suntem Noi

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News