Pasarela pietonala peste centura Oradiei, pentru accesul pietonilor la Era Shopping Center, Piata 100 si Leroy Merlin
Stiri Oradea

Pasarela pietonala peste centura Oradiei, pentru accesul pietonilor la Era Shopping Center, Piata 100 si Leroy Merlin

Primarul Ilie Bolojan a prezentat ieri, 5 noiembrie 2018, în cadrul unei conferințe de presă, un proiect de mobilitate urbană privind realizarea unui pasaj pietonal suprateran, care să facă legătura dintre zona vechii piețe Obor, zona Auchan și zona Leroy Merlin.

Construirea acestei pasarele pietonale este, pe de o parte, o măsură de intervenție pentru a ușura circulația pietonală în zona Era Shopping Park, Piața 100 și viitoarea sală de sport polivalentă, pe de altă parte încearcă să anticipeze viitoarele dezvoltări în orașul Oradea.

Odată cu relocarea Pieței 100 pentru construcția sălii de sport, circulația în zonă duminica se desfășoară necorespunzător. Acest lucru se va întâmpla cel puțin câteva duminici de acum încolo, până când oamenii se vor obișnui cu noua stare de fapt și vor ști că nu vor putea parca decât în număr limitat dincolo de centură, în zona de piață și că trebuie să folosească parcările existente: parcarea de la Era Shopping, unde sunt peste 1000 de locuri de parcare, parcarea de la Auchan, plus parcarea primăriei de lângă Auchan, unde sunt, de asemenea, aproximativ 800 de locuri de parcare și după aceea să traverseze, cu autobuzul dacă se poate, șoseaua de centură pentru a ajunge în zona pieței”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Noul pasaj suprateran destinat pietonilor și bicicliștilor va porni de la viitoarea stație de tramvai de pe malul Peței, lângă podul amenajat peste Peța, fiind paralel cu strada Traian Blajovici în urcare și va trece spre Leroy Merlin, de unde cu două brațe, unul spre Piața 100 și celălalt spre Era Shopping Park, va deservi cele două zone.

Această pasarelă pietonală supraterană este deja contractată, având ca termen de predare a studiului de fezabilitate 15 ianuarie. Lungimea acesteia va fi de aproximativ 600 de metri în partea dinspre oraș și de aproximativ 200 de metri brațul care va duce spre Piața 100. În ceea ce privește brațul spre Era Shopping Park, fiind în zona culoarului de aterizare, acesta va fi realizat doar în cazul în care se va obține acordul Autorității Aeronautice.

Pasarela supraterană metalică se va executa în cursul anului viitor și va deservi pietonii și bicicliștii care pleacă din zona peței vechi către locațiile situate pe partea cealaltă a centurii: zona Leroy Merlin și zona Piața 100.

Am predat amplasamentul pentru sala de sport. Proiectul sălii de sport este finalizat, este într-o analiză finală la Compania Națională de Investiții și sper că până la sfârșitul acestei luni se vor parcurge procedurile interne ale companiei, cel puțin așa am fost anunțat, și sala de sport va intra în construcție cât mai repede posibil, în așa fel încât în doi ani de zile, conform contractului semnat, ea să fie finalizată și întreaga zonă să își schimbe înfățișarea”, a spus primarul Oradiei.

Totodată, în cadrul conferinței, primarul Ilie Bolojan a declarat: „Dacă totul va fi în regulă, vom adjudeca până la finalul lunii lucrarea la pasajul de patru benzi peste girația de pe centură în colțul Cimitirului Rulikowski, pasaj care are prevăzută o trecere subterană de pietoni și care va rezolva problema ambuteiajelor de la final de săptămână din zona respectivă. În plus va elimina practic riscul de accidente. Acest pasaj ar urma să fie construit începând din primăvară și în primăvara anului 2020 va fi operațional”.

Ne găsiți și pe Google News