Florica Chereches: “Unde este respectul pentru dascali, domnilor guvernanti?”
Florica Chereches

Florica Chereches: “Unde este respectul pentru dascali, domnilor guvernanti?”

Niciodată în istoria de 100 de ani a țării noastre, profesia de dascăl nu a fost mai batjocorită de guvernanți ca astăzi. A fi dascăl, în orice parte a lumii civilizate, reprezintă o deosebită onoare și o imensă responsabilitate, pentru că ei pregătesc viitorul unei națiuni, a sustinut deputatul PNL Bihor, Florica Chereches, intr-o declaratie politica facuta in aceasta dimineata, in plenul Camerei Deputatilor

Cu toate astea, prin acțiunile sale, guvernul PSD nu doar că desconsideră situația dificilă prin care trec dascălii din România, ci chiar adaugă piedici suplimentare. Anul școlar a debutat cu introducerea celebrului manual unic, care a dus la  manuale pline de greșeli și i-a pus pe dascăli în mare dificultate. Deși legea educației spune că profesorii și elevii selectează manualele școlare, opinia acestora chiar nu contează, nici măcar pentru consultare“, a mai afirmat Florica Chereches.

Subfinanțarea educației rămâne o problemă cronică și se răsfrânge și asupa salarizării profesorilor, care sunt printre cei mai prost plătiți din Uniunea Europeană, mai ales profesorii debutanți, care sunt nevoiți  să accepte salarii mizere pentru responsabilitatea pe care o au.  Subfinanțarea din învățământ afectează de asemenea și condițiile în care dascălii își desfășoară activitatea, care nu le asigură uneori nici măcar securitatea, și datorită căreia, ei nu au la dispoziție mijloace moderne de  predare și materiale didactice demne de secolul XXI. Se interzic orice fel de plăți în școală, dar în continuare, părinții renovează clase, cumpără mobilier, jaluzele, dar și cretă, săpun și hârtie igienică pentru  școli!

Recent, mai mulți profesori de limba română au fost supuși unei umilințe, când au fost victimele lipsei de predictibilitate și a două ordonanțe date în interval de o lună. Ordonanţa 9/2018 prevedea că “În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Drept consecință, în toată țara s-au organizat ședințe publice de repartizare a profesorilor de limba română la aceste clase. După doar 3 săptămâni, în urma presiunilor UDMR, noul ministru a dat o altă ordonanță, prin care e anulată prima și se revine la situația inițială. Profesorilor proaspăt repartizați li s-a desfăcut contractul de muncă în plin an școlar“, a precizat deputatul liberal

Tot recent, guvernul PSD a găsit în programele de tip after school principala sursă de fraudă fiscală din România, interzicându-le și tăind astfel venituri absolut legale obținute de dascălii care se ocupau de copii până la ora 17 și pornind o adevărată vânătoare a celor care îndrăznesc să continue acest tip de programe atât de necesare pentru copii și părinți. Nu este de  mirare deci, că din România, țară cu acută necesitate de dascăli bine pregătiți, au plecat până acum aproape 7.000 de profesori. Aceștia sunt profesioniști ,care acum, datorită nepăsării guvernanților, își desfășoară activitatea în țări care le respectă statutul și pregătirea.

Închei spunând că respectul reprezintă o condiţie vitală  pentru calitatea actului predării – învăţării şi pentru ca elevii să fie pregătiţi a înfrunta toate cerinţele unei lumi în continuă dezvoltare. Elevii au nevoie de dascăli bine pregătiţi, bine recompensaţi şi trataţi cu respect de familiile lor şi de societate. Vă invit să ne cinstim dascălii, dacă ne pasă de viitorul țării!“, a incheiat alocutiunea, deputatul Florica Chereches.

loading...