Florica Chereches: Stârpiți ambrozia, nu o cultivați!
Florica Chereches

Florica Chereches: Stârpiți ambrozia, nu o cultivați!

Constat cu mare dezamăgire, spune Florica Chereches, intr-o declaratie de presa, că, deși Președintele României a promulgat Legea de stârpire a ambroziei încă din luna martie, ministerele de resort nu conștientizează gravitatea consecințelor răspândirii plantei ambrozia și amână cu multă nepăsare, cu încă un an, aplicarea acestei legi. Normele de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății, amână aplicarea ei pentru 2019.

Chiar și debutul campaniei de informare este amânat pentru noiembrie 2018, moment când ambrozia nu mai deranjează pe nimeni, dispunându-se, în acest an, doar identificarea zonelor afectate, ceea ce nu va fi greu pentru că ambrozia este peste tot. Însă identificarea fără măsuri de stârpire, nu rezolvă nimic!

Citeste si: Legea de combatere a ambroziei a fost promulgata de presedintele Iohannis

Este de neacceptat această indiferență a funcționarilor din ministere, în contextul în  care  țările învecinate iau foarte în serios această situație și intervin de ani de zile, aplicând amenzi usturătoare celor care nu distrug această plantă de pe terenurile aflate în proprietate sau administrare.

Având în vedere că ambrozia stă să înflorească, urmează o perioadă critică care va dura  8-10  săptămâni, când planta, extrem de alergenă, va îmbâcsi pur și simplu aerul cu polenul său, știut fiind că o plantă matură răspândește între 2-8 miliarde de grăuncioare de polen. Acest lucru face ca cetățenii cu sensibilitate alergică ridicată să trăiască un adevărat calvar,  simptomele specifice fiind strănut frecvent, mâncărime a nasului și ochilor, secreții nazale abundente, ochi roșii, senzații de sufocare, dar și manifestări de astm sau dificultăți în respirație și tuse. Mulți vor fi din nou obligați să stea mai mult în casă iar alții, nevoiți să apeleze chiar la concediu medical,

Sunt indignată că această problemă nu este luată în serios și fac apel, pe această cale, către primării, consilii județene și prefecturi, dar și către cetățenii care dețin terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole din întreaga țară, să  curețe cât mai urgent terenurile pe care crește ambrozia, înainte de înflorire.

Informați-vă și distrugeți ambrozia, cea mai alergenă buruiană din România!

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News