Legea de combatere a ambroziei a fost promulgata de presedintele Iohannis
Diverse Florica Chereches

Legea de combatere a ambroziei a fost promulgata de presedintele Iohannis

noriel.ro
Presedintele Romaniei, a promulgat, ieri 8 martie, Legea de combatere a ambroziei. Dupa  ce aceasta va aparea in Monitorul Oficial, ea va deveni oficial aplicabila.

Legea de combatere a ambroziei, obliga proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, a cailor ferate, a cursurilor de apa, a lacurilor, a sistemelor de irigatii, a bazinelor piscicole, sa desfasoare de mai multe ori pe an, lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia. Legea are si prevederi legate de informarea cetatenilor, astfel incat toata lumea sa recunoasca si sa starpeasca de pe proprietatile lor ambrozia, cea mai alergena planta din Romania, care e combatuta prin lege, in toate tarile din jur.

Potrivit legii, cei care nu se conformeaza prevederilor din avertisment, se sanctioneaza cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.

Initiatorul acestei legi este deputatul liberal de Bihor, Florica Chereches, care spunea in alocutiunea sa, in Parlamentul Romaniei, cand a sustinut adoptarea acestei legi ca: “Anticipam ca adoptarea acestei legi ar duce la reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la cresterea capacitatii de munca a populatiei active, la scaderea costurilor cu decontarea concediilor medicale si la imbunatatirea aspectului terenurilor virane necultivate”.

decathlon.ro

De altfel, deputatul liberal a initiat mai multe actiuni de sensibilizare a autoritatilor pentru starpirea acestei plante puternic alergene, solicitand parlamentului sa urgenteze aprobarea legii impotriva ambroziei.

Deputatul liberal a mai declarant ca isi exprima speranta ca ministerele avizate sa elaboreze in cel mai scurt timp normele metodologice, astfel incat legea sa fie pe deplin functionala la debutul sezonului din aceasta vara si voi trimite si eu cateva sugestii cu privire la continutul normelor, bazate pe propunerile venite in ultima vreme de la specialisti.

Sper de asemenea ca toti proprietarii de teren pe care creste ambrozie sa inteleaga cat e de important sa o starpeasca, chiar daca acest lucru presupune niste costuri, dar sanatatea lor si a celor din jur, merita acest efort”, a mai spus Florica Chereches.