Florica Chereches: PSD nu-si va indeplini promisiunile electorale la Educatie, taind din bani la fiecare rectificare bugetara
Florica Chereches

Florica Chereches: PSD nu-si va indeplini promisiunile electorale la Educatie, taind din bani la fiecare rectificare bugetara

Deputatul Florica Chereches, intr-o interpelare trimisa ministrului Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, ii solicita acesteia sa faca precizari legate de indeplinirea promisiunilor electorale, avand in vedere taireile succesive de bani de la bugetul ministerului pe care il conduce.

Va redam, mai jos, textul integral al acestei interpelari

În luările de cuvânt ale guvernanţilor preluate în majoritatea articolelor din presa naţională respectiv locală, ni se prezintă faptul că rectificarea bugetară, proaspăt aprobată de Guvernul României, este una pozitivă şi cu scopul încadrării într-o anumită ţintă de deficit bugetar. Cu toate acestea, aflăm că Ministerului Transporturilor i se iau 1,16 miliarde de lei, Ministerului Cercetării şi Inovării 228,9 milioane de lei, iar Ministerului Educaţiei Naţionale i se iau 198 milioane de lei.

Dacă ar fi să uzăm de o logică normală şi să analizăm modul în care au fost alese ministerele, respectiv modul în care s-au calculat sumele, putem spune că ori aceste ministere au performat, reuşind să facă economii considerabile, ori nu au făcut ce şi-au propus, motiv pentru care acum li se iau bani din buget. 

Este surprinzător şi alarmant să regăsim Ministerul Educaţiei Naţionale în topul menţionat mai sus, cunoscute fiind problemele financiare ale sistemului educaţional şi faptul că educaţia, deşi prioritate naţională, nu a fost finanţată corespunzător niciodată. E greu de crezut că toate planurile de investiții au fost realizate şi s-au făcut şi economii la buget.

Pe cale de consecinţă, pentru a evalua impactul negativ creat încă o dată asupra educaţiei, vă rog să îmi comunicaţi care au fost cauzele care au dus la această rectificare negativă şi din care capitole bugetare vor fi tăiaţi aceşti bani. Răspunde cineva de nerealizarea obiectivelor propuse şi bugetate?

De asemenea, vă rog să îmi precizaţi în ce măsură tăierile masive din bugetul ministerului pe care îl conduceţi, vor afecta ducerea la îndeplinire a promisiunilor generoase formulate prin Programul de Guvernare pe partea de educaţie.