Florica Chereches: Imi exprim speranta ca autoritatile vor lua masuri pentru starpirea ambroziei
Florica Chereches

Florica Chereches: Imi exprim speranta ca autoritatile vor lua masuri pentru starpirea ambroziei

Tema aleasă în acest an pentru sărbătorirea Zilei mondiale a mediului  este „Poluarea aerului”, aceasta fiind cea mai mare amenințare de mediu din zilele noastre, o problemă care afectează deja miliarde de oameni din întreaga lume. Statisticile arată că aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului, și că 235 milioane de persoane suferă de astm, care este cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor.

Nu am să vă vorbesc despre pericolele emisiilor de gaze toxice generate de industrie și autoturisme, ci despre pericolul generat de ambrozie, o plantă aparent inofensivă, care crește în țara noastră și împrăștie anual în aerul respirat agenți alergeni extrem de periculoși pentru sănătate, planta fiind considerată cea mai alergenă din România.

 Legea de combatere a ambroziei, pe care am inițiat-o acum 2 ani la solicitarea a numeroși cetățeni afectați  de alergia severă provocată de ambrozie, este deja în vigoare, cu norme de aplicare, astfel încât legea să fie eficientă.  Perioada de înflorire a ambroziei, de la sfârșitul lui iulie până în octombrie, reprezintă un real calvar pentru aproximativ 10-15% din populație, iar specialiștii spun că numărul alergicilor crește anual. Calitatea aerului scade semnificativ în zonele în care ambrozia e foarte răspândită, deoarece o plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de  polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani. Cu toate astea, mulți români, chiar și unii din cei care suferă de alergie, nu o cunosc, motiv pentru care, o componentă importantă a legii este informarea populației pentru conștientizarea pericolului pe care-l reprezintă ambrozia.

Simptomele acestei alergii sunt lăcrimare, strănut,  tuse, nas înfundat, ele agravându-se .la copiii mici sau la persoanele cu imunitate scăzută și ducând la rinite cronice ori sinuzite. Din acest motiv, persoanelor sensibile la factori alergeni le este diminuată drastic calitatea vieții în perioada înfloririi ambroziei, unele fiind nevoite să apeleze la concediu medical, mai ales că acest tip de alergie nu răspunde la antialergice obișnuite.

Pe lângă componenta de informare, legea prevede și stârpirea acestei plante, astfel că până la data de 31 iulie, comisiile speciale înființate la ordinul Instituției Prefectului vor efectua controale pentru a verifica dacă măsurile de stârpire a ambroziei sunt respectate de către deținătorii de terenuri, în primă fază fiind aplicate avertismente, iar apoi amenzi celor care nu respectă aceste măsuri. Ambrozia e răspândită în special pe terenurile părăsite, pe marginea drumurilor, la marginea localităților, dar și în culturi sau chiar în parcuri. E important să o depistăm și să o stârpim din timp, folosind metodele cele mai potrivite, prevăzute de specialiști.

Îmi exprim speranța că românii vor înțelege importanța cooperării în stârpirea acestei buruieni iar autoritățile își vor face datoria în aplicarea legii, pentru că ne dorim o viață sănătoasă, fără ambrozie. De ziua mediului, spunem stop poluării aerului!         

Ne găsiți și pe Google News