Politistii bihoreni desfasoara, in perioada 3-7 iunie 2019, “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”
Stiri Oradea

Politistii bihoreni desfasoara, in perioada 3-7 iunie 2019, “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”

În perioada 3 – 7 iunie a.c., la nivel naţional se desfăşoară „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment desfășurat pentru cel de-al paisprezecelea an consecutiv, prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza, timp de o săptămână, o acţiune ale cărei priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală. Inițiativa implică organizarea unei suite de activități informativ – preventive în spațiul public. Polițiștii bihoreni vor propune publicului larg o gamă variată de teme preventive, care vor fi transmise prin mijloace și metode interactive, adaptate la cerințele și nevoile grupurilor țintă și, totdată, vor prezenta consecințele ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.

În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii de ordine publică, polițiștii rutieri și de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor și cu polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ vor fi desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.

Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Bihor și Fundația Lampas din municipiul Oradea.

Pe parcursul întregii săptămâni, vor fi derulate activităţi preventive în municipiile Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene Aleşd, Săcueni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” în instituţiile şcolare din mediul rural.

În cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, poliţiştii bihoreni vor desfăşura activităţi structurate pe mai multe domenii, astfel:

  • – Luni, 3 iunie – Activităţi dedicate prevenirii victimizării cetățenilor, prevenirii traficului de persoane și consumului de droguri;
  • – Marţi, 4 iunie – Activităţi preventive dedicate prevenirii violenței domestice;
  • – Miercuri, 5 iunie – Activităţi preventive dedicate prevenirii victimizării minorilor și a delincvenței juvenile;
  • – Joi, 6 iunie – Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului – furturi din locuințe, tâlhării, înșelăciuni etc.;
  • – Vineri, 7 iunie – Activităţi preventive în vederea creşterii gradului de  siguranţă rutieră.

Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii bihoreni vor desfășura acțiuni de impact, în spații publice, în unități școlare, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la consecințele asociate comportamentelor indezirabile social și la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție. Vor fi organizate, în colaborare cu partenerii I.P.J. Bihor, o serie de acțiuni pentru promovarea unor comportamente preventive și pentru informarea publicului larg cu privire la modalitățile de evitare a victimizării.

Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni și reprezentanții Fundației Lampas vor fi prezenți în comunitatea din localitatea bihoreană Popești, unde vor discuta cu cetățenii despre prevenirea violenței domestice, instituțiile abilitate să intervină, unde să solicite ajutor și alte aspecte legale privind intervenția în astfel de cazuri. De asemenea, polițiștii vor susține o dezbatere pe această temă cu reprezentanți ai comunității locale, respectiv profesori, asistenți sociali și reprezentanți ai cultelor religioase din zonă.

De asemenea, în fața Centrului Comercial Plazza Oradea va fi organizată o expoziție de desene ale copiilor de la Liceul de Arte din Oradea, prin care va fi promovat mesajul comun al polițiștilor și copiilor împotriva bullyingului. Copiii de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu Oradea vor distribui materiale create specail de ei, pentru acest eveniment, cu mesaje preventive.

Activități pentru prevenire infracțiunilor contra patrimoniului vor fi desfășurate atât în municipiul Oradea, în Piața Cetate și în Parcul 1 Decembrie, cât și în comunitățile din zona rurală adiacentă municipiului Oradea.

Totodată, va fi organizat un concurs de educație rutieră, cu participarea a 10 unități școlare din județul Bihor, iar cu ocazia Turului Ciclist al Bihorului, polițiștii de prevenire și rutieri bihoeni vor desfășura activități de informare a copiilor cu privire la respectarea regulilor de circulație în calitate de bicicliști.

Pe parcursul weekendului în care se desfășoară evenimentul ciclistic, polițiștii bihoreni vor organiza, zilnic, câte un concurs de îndemânare de conducere a bicicletei, destinat copiilor.

În prima zi, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de reprezentanții Centrului Județean de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Bihor și de cei ai Centrului Regional Oradea – Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane au desfășurat activități informativ – preventive în municipiul Oradea, în cadrul cărora au purtat discuții cu cetățenii referitoare la prevenirea furturilor din locuință, a înșelăciunilor, pentru prevenirea victimizării persoanelor vârstnice, a consumului de droguri și a traficului de persoane.

Atât copiii, cât și adulții au fost angrenați în discuțiile cu polițiștii bihoreni și cu reprezentanții celor două instituții pe temele mai sus amintite.

Totodată, în cadrul acțiunii au fost distribuite materiale cu conținut preventiv.

loading...