Florica Chereches: Fac, din nou, apel catre autoritati sa ia masuri pentru starpirea ambroziei
Florica Chereches

Florica Chereches: Fac, din nou, apel catre autoritati sa ia masuri pentru starpirea ambroziei

noriel.ro
Deputatul PNL, Florica Chereches, trage un semnal de alarma, aratand ca in  curand va inflori ambrozia, cea mai alergena planta din Romania, iar aceasta inca nu a fost starpita, desi exista o Lege de combatare a acestei plante, dar si reglementari in privinta starpirii ei.

Având în vedere că ambrozia urmează să înflorească în aproximativ 2 săptămâni, trag, din nou, un semnal de alarmă asupra faptului că urmează o perioadă critică care va dura  mai bine de 10  săptămâni, în lunile august-septembrie, când planta, va îmbâcsi pur și simplu aerul cu polenul său. Ambrozia este cea mai alergenă plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice. Găsim ambrozia  peste tot, pe marginea drumurilor, pe cursurile de apă, pe lângă căile ferate, pe ogoare, dar şi în curţile oamenilor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragină. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Acest lucru face ca cetățenii cu sensibilitate alergică ridicată să trăiască un adevărat calvar,  simptomele specifice fiind strănut frecvent, mâncărime a nasului și ochilor, secreții nazale abundente, ochi roșii, senzații de sufocare, dar și manifestări de astm sau dificultăți în respirație și tuse. Mulți vor fi din nou obligați să stea mai mult în casă iar alții, nevoiți să apeleze chiar la concediu medical.“, explica Florica Chereches

În anul 2018, deputatul Chereches a inițiat o lege de combatere a ambroziei, Legea 62/2018, după modelul utilizat în alte țări europene, lege care are 2 componente majore: informare-prevenție și avertizare-sancționare.

Pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate deci feri de ea, cer instituțiilor abilitate, respectiv Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul  sănătății, să desfăşoare campanii eficiente de informare şi conştientizare. Simpla realizare a unei pagini de informare pe site-urile ministerelor, este complet inutilă, în absența unor campanii ample de informare. Este necesar să se realizeze afișe și pliante, clipuri Radio-TV, pentru ca populația să fie avertizată asupra pericolului pe care-l reprezintă ambrozia pentru sănătate. Din păcate, normele de aplicare nu prevăd expres realizarea unor astfel de materiale, exprimarea fiind destul de vagă în ceea ce privește realizarea unor campanii de informare și conștientizare”, mai scrie in comunicatul liberalei Florica Chereches

decathlon.ro

Potrivit legii, cei care nu se conformeaza prevederilor din avertisment, se sanctioneaza cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.

Urmăresc cu deosebit interes modul în care se aplică legea în ceea ce privește identificarea suprafețelor cu ambrozie, avertizarea și sancționarea celor care nu se conformează și nu stârpesc această buruiană de pe terenurile lor. Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5000 de lei – în cazul persoanelor fizice – și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice, dar scopul principal al legii nu este sancționarea, ci conformarea la obligațiile impuse de această lege“, se mai arata in comunicat.

Pe lângă componenta de informare, legea prevede și stârpirea acestei plante, astfel că până la data de 31 iulie, comisiile speciale înființate la ordinul Instituției Prefectului vor efectua controale pentru a verifica dacă măsurile de stârpire a ambroziei sunt respectate de către deținătorii de terenuri, în primă fază fiind aplicate avertismente, iar apoi amenzi celor care nu respectă aceste măsuri. 

Este foarte important ca autoritățile locale să colaboreze cu comisia formată prin ordinul prefectului, să identifice terenurile cu ambrozie, să-i avertizeze pe cei care le dețin și apoi să verifice dacă aceștia s-au conformat.

Fac apel, pe această cale, către primării, consilii județene și prefecturi, dar și către cetățenii care dețin terenuri cu ambrozie, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole din întreaga țară, să ia în serios acest avertisment și să curețe cât mai urgent terenurile pe care crește ambrozia, înainte de înflorire!“, se arata la sfarsitul comunicatului.

De altfel, deputatul liberal, pana la promulgarea legii, a initiat mai multe actiuni de sensibilizare a autoritatilor pentru starpirea acestei plante puternic alergene, solicitand parlamentului sa urgenteze aprobarea legii impotriva ambroziei.