Florica Chereches, candidat PNL Bihor, si-a prezentat proiectele pentru viitorul mandat de deputat
Florica Chereches

Florica Chereches, candidat PNL Bihor, si-a prezentat proiectele pentru viitorul mandat de deputat

Joi dimineata, in cadrul unei conferinte de presa, sustinute la sediul PNL Bihor, impreuna cu Profesor Doctor Suciu Nicolae, candidat pentru senat, din partea PNL Bihor,  Deputatul Florica Chereches a vorbit despre mandatul ei, despre preocuparile avute in mandatul precedent, dar si despre proiectele din viitorul mandat de deputat in Parlamentul Romaniei.

În calitate de deputat aflat la sfârșit de mandat, vin să vă prezint principalele preocupări avute în acești ani iar în calitate de candidat pentru un nou mandat, ce îmi propun să fac pentru a duce la bun sfârșit proiectele începute sau a iniția noi proiecte. Fiind Secretarul Comisiei de învățământ, m-a preocupat să sprijin adaptarea învățământului românesc la cerințele pieței muncii, pentru a îmbunătăți reacția sistemului de educație și formare profesională la dinamica economică și socială din România, cu accent pe dezvoltarea învățământului profesional, dar preocupările mele nu se mărginesc la atât ci s-au extins și în sfera protecției copilului , precum și asupra rezolvării unor probleme ale comunității locale. Concret, cele mai importante inițiative au fost pe dezvoltarea învățământului profesional, modificarea legii adopției, depunerea legii de combatere a ambroziei, o plantă puternic alergenă care provoacă alergii severe multor bihoreni și demersurile făcute împotriva poluării olfactive produse de Nutripork. Sunt o mulțime de alte proiecte,modificări legislative pe care le-am propus pentru a veni în sprijinul administrației locale, a cetățenilor care au venit cu diverse probleme. Îmi propun să continui demersurile pentru susținerea învățământului profesional dual, cele legate de plasament și protecția copilului și, flexibilizarea Codului muncii, pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, a celor care creează locuri de muncă.

Preocuparea mea constantă pentru promovarea și dezvoltarea învățământului profesional derivă din observația că în regiunile în care avem dezvoltare economică în România, nu avem suficientă forţă de muncă calificată de nivel mediu. Acest lucru este cerut cu insistență de agenții economici și am înțeles foarte clar mesajul lor.  Cauzele identificate sunt reprezentate de migraţia masivă a forţei de muncă, declinul demografic şi de rata mare de părăsire timpurie a şcolii.  România are aproximativ 19% rata de părăsire timpurie a şcolii, spre deosebire de celelalte ţări ale Uniunii Europene unde avem o medie de 11%. Ținta asumată de România e 11, 2% până în 2020. Marea problemă e lipsa de corelare dintre oferta educațională și piața muncii și necesitatea colaborării dintre administrația locală, ISJ și agenții economici. Cererea trebuie să se întâlnească cu oferta!

În Oradea, această problemă a început să fie rezolvată prin înființarea Școlii profesionale Eurobusiness, care formează tineri în meseriile cerute în Parcurile industriale. În prezent avem 7 clase cu 12 specializări, 165 de elevi. Este important ca în cadrul Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social, toți actorii sociali, respectiv, administrația locală, agenții economici, școala, universitatea, să comunice care sunt cererile și cum li se pot răspunde prin măsuri concrete, prin adaptarea planului și a cifrei de școlarizare. Se pare că mai avem până să funcționeze totul bine pentru că aud tot mai mulți agenți economici care nu au răbdare sau timp să aștepte după ce le oferă școala, în condițiile în care avem încă prea multe clase teoretice sau facultăți care care produc absolvenți fără căutare pe piața muncii, își fac propriile spații în care califică oamenii dornici să învețe o meserie.

Formarea profesională în învățământul dual combină învăţarea la locul de muncă într-o companie cu educația și formarea profesională într-o unitate de învăţământ, cu scopul de a obţine o calificare profesională, concomitent cu oferirea posibilității continuării studiilor.

Este necesară îmbunătăţirea percepției publice despre perspectivele oferite de către sistemul de învățământ profesional dual. Am utilizat toate instrumentele de care dispune un parlamentar: amendamente la lege, interpelări, declarații și luări de cuvânt dar toate aceste demersuri au fost blocate de Președintele Comisiei de înv din Senat, doamna Ecaterina Andronescu. Proiectul de modificare a OUG 94/2014 care definea modul de organizare al învățământului profesional dual, aprobat de Camera Deputaților cu amendamentele mele și ale grupului PNL,  în februarie 2015, nu a putut fi  finalizat datorită blocajului exercitat permanent de doamna Ecaterina Andronescu, aceeași doamnă care în 2009 desființa școlile profesionale, ducând la creșterea abandonului școlar și culmea, aceeași doamnă, care, în ultima perioadă, a susținut necesitatea dezvoltării acestui învățământ profesional, plângându-le de milă, tinerilor din mediul rural care ar trebui să aibă șanse egale la educație ca cei din urban. Ne-am obișnuit deja cu faptul că PSDul își asumă meritele altora și culeg rezultatele muncii altora și că spun ce vor să audă oamenii în campanie dar fac exact ce doresc, în funcție de interesul pe care-l au.

Din fericire, săptămâna trecută, guvernul Cioloș a adoptat OUG 81/2016 care preia cea mai mare parte a amendamentelor mele și definește învățământul profesional dual, stabilind și facilități fiscale pentru firmele partenere cu unitățile de învățământ. Acesta e un exemplu foarte bun de colaborare între Parlament și Guvern, pentru îmbunătățirea legislației. Ea prevede de asemenea, transportul gratuit, cazarea și masa gratuite în internate școlare pentru elevii din alte UAT uri, necesitatea autorizării agenților economici care fac formare profesională, facilități fiscale pentru agenții economici, participarea agenților economici în Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ implicate în parteneriat cu aceștia.

Guvernul a crescut în luna septembrie cuantumul bursei profesionale acordate elevilor cuprinși în învățământul profesional dual de la 200 la 250 lei. Aceasta face ca elevii din învățământul dual să primească 500 lei lunar, jumătate venind de la agentul economic partener cu unitatea de învățământ.

Alte proiecte pe care le-am inițiat sau susținut în acest mandat, pe educație:

  • – Acordarea finanțării de bază pentru elevii din învățământul privat și confesional – realizat prin modificarea legii educației
  • – Proiectul PNL ”Masă la Școală”, care este implementat in anul școlar 2016-2017 ca proiect pilot în 50 de școli si va fi generalizat din anul școlar 2017-2018 – realizat
  • – Decontarea integrală a navetei școlare – realizat
  • – Elevii de clasele a XI-a și a XII-a  primesc manuale gratuite din acest an școlar
  • –   S-a reformat Consiliul Național al Titlurilor, Diplomelor și al Certificatelor Universitare (CNATDCU), prin depolitizare si profesionalizare

PNL susține

  • – creșterea salariilor în educație în medie cu 20% anual, însoțită de evaluarea corpului didactic.
  • – dezvoltarea sistemului de consiliere și orientare în carieră, și introducerea preocupărilor pentru alegerea unei meserii încă din primii ani de studiu
  • – creșterea numărului de absolvenți de școli profesionale, cu calificări reale și adaptate la cerințele pieței muncii
  • – generalizarea învățământului obligatoriu de la 4 ani cu asigurarea de locuri în grădinițe
  • – Introducerea examenelor de admitere la licee, diferențiate, în funcție de liceul pe care-l urmează.
  • – Introducerea Bacalaureatului diferențiat, în funcție de profilul liceului, cu acces diferit spre universități,
  • – Evaluarea externă a universităților concomitent cu introducerea criteriilor de etică și profesionalism în activitatea academică.

Pentru toate acestea, e nevoie de un guvern și de un ministru al educației cu viziune liberală, care să dea dovadă de o abordare realistă și adaptată nevoilor curente ale României și să încurajeze munca, asumarea responsabilității de timpuriu în viață și nu dependența de un sistem de ajutoare sociale care-i țin captivi pe mulți care ar putea să muncească și nu o fac pentru că le e mai comod așa și li se permite acest lucru.

În final vreau să vă spun că voi continua să rămân aproape de orădeni, să pun suflet în tot ce fac și să sprijin inițiativele administrației locale care contribuie la dezvoltarea comunității, la creșterea atractivității orașului nostru. Voi sprijini școlile de meserii și dezvoltarea de campusuri școlare dar și crearea Campusului universitar pentru care Primăria Oradea a început demersurile astfel încât și Universitatea Oradea să devină un pol de dezvoltare important al orașului nostru, fiind din ce în ce mai conectată la realitățile pieței muncii. Universitatea trebuie să se conecteze mai mult la mediul economic, să ofere mai multe oportunități studenților pentru a dobândi experiență practică și să pregătească specialiștii de care e nevoie. Dacă nu dă dovadă de suficientă flexibilitate, în curând va avea o concurență reală în sistemele informale de pregătire a tehnicienilor, operatorilor și specialiștilor.

Trebuie să oferim copiilor noștri posibilitatea de a-și valorifica la maxim potențialul astfel încât, fiecare să-și găsească școala care i se potrivește și un loc pe piața muncii, să devină independent cât mai devreme, să-și asume responsabilitatea formării unei familii mai timpuriu în viață.

Ne găsiți și pe Google News