Muzeului Francmasoneriei din Oradea, va fi restaurat din fonduri europene
Informatii utile

Muzeului Francmasoneriei din Oradea, va fi restaurat din fonduri europene

Municipiul Oradea va depune spre finanțare, cu intenția de implementare, proiectul: ,,RESTAURAREA, CONSERVAREA ȘI INTEGRAREA ÎN CIRCUITUL CULTURAL A OBIECTIVULUI MUZEUL FRANCMASONERIEI DIN ORADEA „, prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020.

Municipalitatea orădeană a identificat proiectele cu impact favorabil asupra dezvoltării economice a comunității, dorind să fructifice posibilităţile de finanţare oferite de Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Astfel, a fost identificat proiectul cu denumirea ,,RESTAURAREA, CONSERVAREA ȘI INTEGRAREA ÎN CIRCUITUL CULTURAL A OBIECTIVULUI MUZEUL FRANCMASONERIEI DIN ORADEA”, care vine în întâmpinarea unor nevoi identificate la nivelul municipiului Oradea, legate în principal de nevoia de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și istoric, în contextul promovării valorificării turistice și a nevoilor de servicii publice conexe necesare vieţii moderne. 

interlink.ro

Citeste si: Doua cladiri de patrimoniu, preluate de administratia locala, vor fi reabilitate si transformate in muzee

Clădirea Muzeului Francmasoneriei din Oradea, constând în construcții și teren cu o suprafață totală de 1.714 mp, face parte din zona centrală a municipiului Oradea – suprapusă peste orașul istoric (potrivit documentației de urbanism P.U.G. al municipiului Oradea în perimetrul zonei construite protejate Zona Centrală ZCP01), fiind construită din anii 1901-1902. Clădirea este clasificată ca „MONUMENT ISTORIC”, având cod LMI-BH-II-m-B-01090 și reprezintă o adevărată bijuterie arhitectonică în stil secession. Accesul la obiectivul de patrimoniu se poate face de pe strada Armatei Române nr. 4, ceea ce oferă accesibilitate directă prin căi de comunicații locale, fiind la o distanță de aproximativ 500 m de Centura de ocolire a oraşului Oradea – care leagă următoarele drumuri europene: E60, E79 şi E671 – prin care se face legătura cu Aeroportul Internațional Oradea.

Acest obiectiv de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea, fiind o creație reprezentativă a arhitectilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos în anul 1901, constituind o capodoperă constructivă a orașului prin modernitatea ei excepțională, cu o arhitectura eclectică și secession.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0