Cornel Popa: România şi Uniunea Europeană, prin ochii Casei Regale
Cornel Popa

Cornel Popa: România şi Uniunea Europeană, prin ochii Casei Regale

În lumina ultimelor evenimente politice interne, care au estompat celelalte evenimente inclusiv de pe agenda internaţională, opinia publică a trecut prea uşor peste un moment extraordinar pentru politica externă a României – discursul Majestății Sale Margareta a României, la invitaţia Institutului Olandez de Relații Internaționale, Haga, 9 octombrie 2019.

Intervenţia Majestăţii Sale, o adevărată lecţie de diplomaţie, a fost extrem de echilibrată şi o magistrală pledoarie împotriva dublului standard, inclusiv în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen: „Acum ni se spune în privat – de către oficiali dintr-o serie de ţări, inclusiv, sunt tristă să spun, propria voastră ţară – că există în ţările occidentale considerente politice interne care îngreunează includerea României în Schengen. Pot înţelege acest argument. Dar sper că și voi puteţi înţelege că presiuni interne similare revin oamenilor noștri politici din partea conaţionalilor mei, care nu pot accepta că trebuie să fie într-o poziţie inferioară celorlalţi cetăţeni europeni.”

Ca politician implicat activ în efortul depus de România pentru a se încadra pe drumul european şi a atinge ţintele stabilite, apreciez în mod deosebit poziţia tranşantă, onestă şi profund ancorată în adevărata realitate a Europei pe care a avut-o Principesa Margareta.

Mulţumesc Majestăţii Sale pe această cale!

A vorbit din sufletul fiecărui român şi a exprimat pragmatic şi fidel opinia fiecăruia dintre noi.

România avea nevoie dea această gură de oxigen pe plan extern şi de veritabila ridicare a discursului public, pentru că Guvernul recent demis l-a coborât nepermis de mult în ultima perioadă, prin trecerea în plan extern a obiceiurilor politice păguboase pe care le-a practicat şi în ţară. Scandalul comisarului european pe care România încă nu îl are este numai vârful icebergului, un moment care va fi greu şters din memoria europeană.

Majestatea Sa Margareta a României a lansat o temă de reflecţie, amintind că aderarea României şi Bulgariei, privite la momentul acela ca un salt de credinţă, un act de curaj, trebuie privită exact aşa cum este în realitate, un proces continuu şi care se îmbunătăţeşte permanent. Dar, mai mult decât atât, Europa ar trebui să nu privească cu superioritate transformările vizibile şi evidente din noile state membre, şi să nu fim cu toţii prea obsedaţi de proces în dauna viziunii europene care ne-a adus în acest punct în care împărtășim aceeași viziune și aceleași valori.

Un punct extrem de important al discursului, pe care îl apreciez în mod deosebit, a fost amintirea în contextul european a perspectivelor diferite asupra vieții sociale și a obiceiurilor, care sunt de fapt esenţa unui principiu intens uzitat în Europa: unitate în diversitate!

Majestatea Sa a afirmat că „suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința nivelului ridicat de imigrare”. Adevărat! Dar perspectivele diferite s-au armonizat şi am ştiut să aplicăm principiile europene cutumelor naţionale, toate acestea nefiind un motiv pentru a ne împărţi în progresişti şi reacţionari. Din contră! Vocaţia europeană a României a primat în faţa oricăror piedici ideologice.

Reiterez din nou respectul şi profunda admiraţie pentru verticalitatea poziţiei susţinute de Custodele Coroanei la Haga şi îmi exprim bucuria de a fi contemporan cu asemenea act admirabil de politică externă, care aminteşte de istoria în respect şi onoare pe care România a trăit-o în vremurile care au precedat valul de comunism feroce!

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News